Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoezo Mijn Menzis?

Ineens subsidieerde ik volgens het journaal Vitesse. Een mogelijkheid waar deze mens nooit bij stil had gestaan. Voetbalclub uit Arnhem. Van bikkelbacks die Willy Dullens (beter dan Cruijff) voor altijd in elkaar trapten. Aandachttrekkend met Karel Aalbers die Arnhem een topclub zou verschaffen. Sjoemelaar. Voor het GelreDome samenspannend met chauvinistische politici en ambtenaren. Successen volgden als subtopper met hysterische aanhang. Formidabele tekorten met alom beboterde hoofden. De gemeenschap draaide ervoor op.

Nu vergaarbak voor gehuurde buitenlandse toptalenten. Opgekocht in 2010. Door wie precies is onbekend. Directie Georgische stroman Merab Jordania. Recent vervangen door Aleksandr Pavlovitsj Tsjigirinski. Russische miljardair, uit onroerend goed. Wordt gezegd. Personeel komt en wordt geloosd alsof het niks is. Zonder klagen. Afgekocht? Je zou het bijna denken.

Controversieel kortom. Na onverantwoorde investeringen gevoed door verder opgefokte verwachtingen nu ondoorzichtigheid troef. Waarbij de beslissing Dan Mori niet mee te nemen naar de Verenigde Arabische Emiraten eindelijk klaarheid leek te brengen. Russen neigen immers vaak niet veel met Israëliërs op te hebben. Voorzichtig gezegd.

Kwam mijn zorgverzekeraar ineens in beeld. Voorzitter Roger van Boxtel wou excuses en schriftelijk uitleg van Vitesse. Menzis blijkt hoofdsponsor. Dat wil je toch niet weten. Op de Menzis-site toont ‘sponsor’ in het zoekblokje alleen ‘Samengezond/Verdien punten met uw deelname aan de 4 Mijl.’ Bewegende leden stimuleren ja!
Boxtel beweert echter dat Menzis Vitesse sponsort omdat voetbal "mensen in beweging brengt, ongeacht ras, geloof, geaardheid en huidskleur" en “draait om teamgeest, samen winnen en verliezen".
Alsof profvoetbal niet verdeelt. Die clubs teren op vijandige tegenstellingen.

Boxtel argumenteert als burgemeester. Voetbal brengt profvoetballers weliswaar in beweging maar is niet altijd gezond. Denk aan schedels bij voorbeeld. Toeschouwers worden juist van zelf bewegen afgehouden. Met extra producten als bier en croquetten!

Ik koos voor Menzis op FNV-advies. Zorgcollectief FNV/Menzis. Dan verwacht ik toch een sporende verzekeraar. Niet om stilletjes potjandorie een voetbalclub bestuurd vanuit Moskou te steunen. Indirect ook Chelsea’s Abramovich – bewezen Poetin-vriend. Figuren met lak aan democratie CAO's en/of mensenrechten. Met duistere kanten waar een FNV-lid niks mee te schaften wil hebben. Profvoetbal is ook zonder asociale miljardairs al ongeschikt voor zorgverzekeraars. Fatsoenlijke tenminste met zorg en cliënten voorop en geen vage marketingconcepten.

Ik was woedend als kind omdat iedereen zichzelf en de boel belazerde. De opgedrongen marktwerking maakt straks wellicht onmogelijk zelfs maar een beetje als mens van één stuk te leven. Je portemonnee wordt geacht te beslissen en verder niet te zeuren.


Zie ook: http://www.menzis.nl/web/...nten/OverMenzis/Sponsoring.htm

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 18 januari 2014


Geplaatst in de categorie: woede

4.4 met 5 stemmen 342Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)