Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Politieke vrienden

Voor wie overweegt om de politiek in wil gaan is er het boekje Buigen van Jan Tromp. Hij beschrijft kernachtig het grote probleem tussen geweten en macht. Er zijn helden die ondanks alles zich overeind houden en slachtoffers die ten onder gaan doordat ze door hun eigen partij worden buitengesloten. Het maakt overigens niet uit, voor welke partij je bent.

Laatst zat ik op een bijeenkomst waar mensen vertelden over hoe Diederik Samsom opereert binnen zijn fractie. Het deed mij erg denken aan interviews van mensen die door Geert Wilders de PVV uit gemanoeuvreerd waren. Ik mocht dat niet zeggen. Ik zette niet door, want anders was ik ook uit die groep gezet.

Maar ik hield mijn gedachte.

En dat is precies het mechanisme waar Tromp op doelt. Discussiëren is allemaal goed en wel, maar uiteindelijk gaat alles voor de fractiediscipline. Jan Tromp haalt tragische verhalen naar boven die speelden in de vakbond, PvdA, het CDA en de VVD, maar ik vermoed dat hij dat ook heel goed zou kunnen vinden bij GroenLinks, de SP, D66 en andere partijen die min of meer aan de macht geroken hebben.

Je hebt vijanden. De overtreffende trap zijn je politieke vijanden en de overtreffende trap daarvan zijn je politieke vrienden. Dat klopt. Arjan de Rooij (voorheen fractievoorzitter PvdA Groningen) zei iets meer dan een jaar geleden dat de andere partijen niet over zijn politieke carrière gaan, dat doet de PvdA zelf. Hij werd op zijn wenken bediend. Een partijvergadering later was hij door zijn politieke vrienden aan de kant geschoven. Arjan had namelijk jarenlang geweigerd naar een minderheid in zijn partij te luisteren en die meerderheid werd die ene avond een meerderheid. Hij is één van de vele voorbeelden.

Herman Finkers had zijn vijanden dan ook lief. Een vriend, zei hij, alleen een vriend kan je verraden. Hoe zou hij kijken naar politieke vrienden?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 januari 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 3 stemmen 193Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)