Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stumperds

Op de Canadese televisie vroeg mevrouw Lang een de neoliberaal Kevin O’Leary wat hij er van vond het fantastisch dat de rijkdom van de 85 rijkste mensen gelijk was aan de rijkdom van de 3,5 miljard armste mensen. Dat de rijke zo rijk zijn, betekent dat iedereen gaat proberen ook zo rijk te worden. Een geweldig voorbeeld!

Afgezien van de kans dat iemand van de 3,5 miljard ook maar in de buurt komt van de 85 rijksten, een stagiair toiletten schoonmaken bij die rijke mensen verdiend mogelijk al meer dan het gemiddeld lid van de 3,5 miljard, en afgezien van het feit wat voor enorme economische betekenis heeft als die 3,5 miljard twee keer zo veel gaan verdienen, een is het natuurlijk belachelijk dat mensen uit die groep Bill Gates als een mogelijk toekomstbeeld voor zichzelf of voor hun kinderen zien.

Als iemand 1 uit de groep van 3,5 miljard een eurocent uit geeft, een bedrag waar wij al geen munten voor hebben omdat het zo onbetekenend is, staat dat gelijk aan het uitgeven van 412.000 euro van de 85 rijkste mensen. Mensen hè, niet families. Dus iemand van de 3,5 miljard armste mensen moet bij het uitgeven van 1 eurocent even zorgvuldig omgaan als dat iemand van de 85 rijkste mensen moet nadenken over het uitgeven van een bedrag dat goed is voor een behoorlijk huis, een zeer luxe auto of boot of een inkomen waar een Nederlander niet een minuut, niet dagen, maar jaren van kan leven – als je een beetje zuinig doet: tien jaar.

De interviewster reageerde aanvankelijk verbaasd. Meent hij het? Ja, hij meent het. Zij, ‘maar je denkt toch niet dat die 3,5 miljard mensen denken dat als ze maar hard werken, ze Bill Gates kunnen worden?’ Dan is de verwarring compleet. ‘Ik dacht dat we het over de 85 rijke mensen hadden.’ Zegt O’Leary.

Overigens is O’Leary een van de 3,5 miljard rijkste stumpers die het niet gered heeft om bij de 85 rijkste mensen ter wereld te horen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 januari 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 1.093Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)