Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Van het gas af

Het is een ongewenste waarheid. Maar het wordt steeds duidelijker. Gas is niet goed. Aardgas wordt voor Groningers een steeds vervelender grondstof en mijn lieve partij durft niet door te pakken uit angst voor de grote bedrijven Shell, Esso (NAM), Gasterra en de Gasunie.

We moeten van het gas af en wel om drie redenen.

In de eerste plaats beeft de aarde onder Groningen. Kerken staan op instorten. Mensen zijn hun leven niet meer zeker in hun eigen huis. Ik heb voor een PvdA-congres een motie ingediend om de omgekeerde bewijslast weer terug te brengen in de Nederlandse wet, maar het is er door partijgenoten uitgesloopt onder het mom dat het een stok achter de deur is. Hoe zo stok achter de deur? Zo lang je geen stok hebt om de hond mee te slaan, buigen de grote bedrijven niet. Daarom moeten we van het gas af.

In de eerste plaats is gas de drijver van het Russische leger en de Russische verovering van Zuid-Ossetië en de Krim. Hoe veel wil Putin nog veroveren? Het oosten van de Oekraïne? En wonen er in het westen van de Oekraïne geen Russen? En Wit Rusland? Estland, Letland en Litouwen? De enige manier om Putin van zijn veroveringen af te houden is ervoor te zorgen dat hij geen miljarden meer verdiend aan zijn grondstoffen. Wij betalen nu immers de verovering van de Krim. Daarom moeten we van het gas af.

In de eerste plaats moeten we de klimaatverandering zo veel mogelijk een halt toeroepen. De zeespiegel stijgt. De dijken zullen het niet houden. De kosten van klimaatverandering zijn groot en zullen zeker voor Nederland enorm zijn. Misschien kunnen we het betalen als we met zijn allen er hard voor werken. We hebben het land immers ook na de oorlog opgebouwd. Maar het blijft zaak om niet meer gas te verbranden. Of kolen. Of olie. Daarom moeten we van het gas af.

We moeten dus van het gas af en we moeten van het gas af en we moeten van het gas af.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 maart 2014


Geplaatst in de categorie: economie

4.0 met 1 stemmen 5.740Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 maart 2014
Duidelijk en strategisch effectief geen Gazprom-promotie!... Helemaal mee eens!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)