Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Katholiek

Ik kijk niet veel televisie. Het is niet de invulling van de avond waar ik vrijwillig voor kies. Meekijken doe ik wel. Dat is meer een sociaal gebeuren. Met meerdere mensen in één huis moet je toch concessies doen. Televisie kijken is er één voor mij.

Nietsvermoedend keek ik zondagavond mee. Het was nog niet zo laat, maar voor ik het wist keken twee borsten me aan. Verbaasd keek ik naar mijn huisgenoot. Die bleef strak naar het beeldscherm kijken. Blijkbaar was dit normaal. Ik keek terug en zag in beeld komen dat ik naar het programma keek dat de naam draagt: ‘Adam zkt Eva’.

Mijn ouders hebben mij Katholiek opgevoed. Dat wil zeggen dat ik niet Bijbelvast ben. Ik weet wel wat er als rode draad in de Bijbel staat. Als iemand me vraagt of ik gelovig ben, vertel ik dat ik Katholiek ben opgevoed. Meestal gaat het gesprek daarna over op een ander onderwerp. Het Geloof is mij later namelijk uit het zicht verloren. Ik probeer sinds het eind van mijn puberteit de wereld te begrijpen. Daar past een Geloof niet in. Het is niet voor niets dat het ‘Geloven’ heet. En ik kan het niet geloven, zonder te begrijpen.
Adam werd geschapen uit ‘Het stof der Aarde’. Eva werd vervolgens uit een rib van Adam gemaakt. En dit was het begin van de mensheid. Waarschijnlijk waren Adam en Eva naakt. En daar houdt meteen elke gelijkenis met het programma op.

Ik zie een volslanke jongedame over het strand sloffen. We zien haar achterwerk terwijl ze passen zet in het zand. Al snel komt er een Adam aangezwommen. De televisiemaker leek het nodig, om ons te tonen hoe de gespierde jongeman zijn onderbroek uittrok op een vlot. Eerder moest ik ook al bekijken hoe Eva haar kleding uittrok op eenzelfde vlot. Blijkbaar is dit een shot dat je van iedere deelnemer moet bekijken. En de programmamaker leek het aannemelijk dat Adam en Eva op een vlot aankwamen.
Daarna is Eva aan het woord. We horen haar vertellen dat zij écht op zoek is naar ware liefde.
‘Ik denk dat het echt bestaat en ik hoop het hier te vinden’.
Ze spreekt het woord ‘hoop’ uit. Hoop, Geloof en Liefde. Die drie eenheid staat in de Bijbel beschreven. En het lijkt me dat Eva het vooral met Hoop zal moeten doen op dit eiland.
Daarnaast denkt ze dat ze ernaar moet zoeken. Ze denkt het namelijk te vinden. En alleen wie zoekt zal vinden. Je zou zeggen dat Bijbelse Eva geen keus had en nog niets wist van ‘zoeken naar ware liefde’. Ze was immers alleen met Adam en wist niet beter.

Ik kijk verder. Adam is al snel helemaal opgedroogd. Want één shot later zien we een hem zonder waterdruppels op Eva aflopen. Zijn loopje ziet er gemaakt nonchalant en een beetje dommig uit. Misschien is hij zo snel droog geworden, omdat dit take vijftien van zijn wandeling naar zijn uitverkorene is geweest.
Uiteindelijk is hij dan bij Eva aangekomen en ze schudden elkaar de hand. Eva borstelt daarna snel met haar hand door haar haren. Blijkbaar heeft ze opnieuw hoop. Alleen moet die hoop er nu voor zorgen dat de dode puntjes van haar sluike haar over haar borsten vallen. Iets wat niet lukt.
We horen toch haar enthousiaste stem.
‘Ja, ik vind het wel een leuke jongen. Hij is gespierd en hij is wel mijn type.’
We horen de zee die het strand op rolt. Daarna gaat ze verder.
‘Eerst keek ik naar zijn armen. Maar daarna keek ik toch ook naar zijn ding’, lacht ze gemaakt onwennig. Ze bedoelt zijn geslachtsdeel.

Nu horen we Adam.
‘Tja, het is best een leuke meid. Maar eerlijk gezegd had ik een vrouw met een sportiever lichaam verwacht. Maar we zullen zien wat de tijd brengt.’

We kijken naar twee weglopende achterwerken en we constateren dat de dame in kwestie inderdaad een schilderij van Rembrandt zou kunnen zijn. Hij zegt dus met omwegen dat hij haar onaantrekkelijk vindt. De jongen heeft het programma en alle andere delen van dit programma al onthoofd voor de oplettende kijker. Uiterlijk blijkt opnieuw belangrijker dan innerlijk.
Reclame.

Het doel van het programma zal in de verte de ware liefde zijn. Want het zou kunnen dat mensen meer aandacht voor elkaars karakter hebben, zonder mobiele telefoon, zonder figuurcorrigerend ondergoed, zonder oorbellen en zonder make up. Aan de andere kant blijkt meteen dat de leden van onze maatschappij toch wat anders zijn, dan de Adam en Eva uit het jaar nul. Tegenwoordig rollen er elke dag achterwerken, half bedekte borsten en gespierde bovenlijven over het scherm. En dit programma is een even walgelijk product uit die hoek.
De reclame is voobij.

De treurnis op scherm zet zich voort. Ik dommel langzaam weg op de bank. Als ik door het spleetje van mijn oogleden kijk, zie ik de naakte Adam vissen. Was het niet God die met Adam en Eva de schaamte schiep? Mijn mondhoeken krullen.
De laatste gedachte die ik heb, voor ik in slaap val, is een fantasie. Een fantasie van mijn ideale wereld. En in mijn ideale wereld, bestaat geen tv. Maar in die wereld ben ik nog steeds Katholiek opgevoed.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 13 april 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen 144Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)