Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schrijnende gevallen

Stel u woont in een huis. Dat kan gebeuren, het schijnt meer voor te komen. En naast dat huis begint iemand een uitgaancentrum, waar elke avond een popconcert wordt gegeven. Hoewel u muziekliefhebber bent, wordt het u toch wat te veel om elke nacht in bed te liggen woelen.

In de normale wereld gaat u naar de gemeente of de politie en zij zorgen er voor dat de uitbater van het uitgaancentrum afdoende maatregelen neemt of zijn zaak moet sluiten. Daar kijkt u niet van op en de uitbater ook niet, mag ik aannemen.

Nu woont u ergens anders en een aardoliemaatschappij haalt gas onder uw huis weg. Dat gaat jaren goed, maar nu beeft de grond en heeft u toch schade. U wilt verhuizen, maar wie wil uw huis nog kopen? U wilt dan uw huis repareren op kosten van de aardoliemaatschappij en die is van harte bereid een expert te sturen om de schade uit te rekenen. Die schade die volgens die expert door de gaswinning gewonnen veroorzaakt wordt, zal worden gerepareerd. Hierbij is echter niet rekening gehouden met een aantal zaken.

De overlast van de reparatiewerkzaamheden zijn niet voor de directeur van de aardoliemaatschappij, maar voor u. U zet de koffie voor de bouwvakkers, u moet vroeg opstaan om ze binnen te laten en hoewel de bouwvakkers alles netjes opruimen, heeft u toch stof en moet u toch dagenlang delen van uw huis aan anderen overlaten.

Ook krijgt u de slapeloze nachten niet vergoed. Komt er een nieuwe aardbeving? Krijgt u opnieuw schade? Kunt u uw huis nu wel verkopen of zit u er toch aan vast? En is de berekening van de expert wel eerlijk of moet u niet nog een expert op eigen kosten inhuren?

Nu is er schadevergoeding voor schrijnende gevallen. Er zijn dus heel veel gevallen die niet schrijnend zijn en die krijgen geen hulp. Als u gewoon nog werkt, gewoon uw rekeningen kunt betalen en uw huis stort niet meteen in, krijgt u geen hulp. Hoewel u gasliefhebber bent, u kookt ook op aardgas, kan ik mij voorstellen dat het u toch wat te veel is om elke nacht in bed te liggen woelen vanwege de zorgen dat een aardoliemaatschappij gas onder uw huis weg haalt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 april 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 109Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)