Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dodenherdenking

Vanavond herdenken we de doden weer. Slachtoffers gevallen tijdens de afschuwelijke Tweede Wereldoorlog.

Het blijft een bijzonder moment. De kern van het doorgaans zo drukke Amsterdam wordt afgesloten. Mensen komen bijéén en ook de Koning en Koningin zijn onder de aanwezigen. Er wordt een krans gelegd en een gedicht voorgelezen. En tijdens de twee minuten stilte kan je vaak een speld horen vallen.

Dodenherdenking wordt telkens opgevolgd door Bevrijdingsdag.

Ik ben bang dat we over vijftien jaar niet meer weten, wat we op deze dag aan het doen zijn. Helikopters scheren door de lucht. Zeventig jaar geleden om slachtoffers in veiligheid te brengen. Nu zitten er artiesten in de helikopters. Zij zien het als een promotietour. Ze spelen een paar liedjes op diverse podia en wanen zich echte sterren. Dat is de Nederlandse muziekscene.

Ik ben bang dat er op 5 mei hetzelfde gaat gebeuren als met de Kerstdagen. We komen samen en eten met elkaar. En we kunnen op Eerste Kerstdag nog ingrediënten halen bij de Albert Heijn. Want die is dan 'gewoon' open.

Daar schuilt het probleem hem in. We vinden alles zo gewoon, wij Nederlanders. En straks wordt een bijzonder moment gewoon.

Daarom ben ik vanavond stiller dan anders. Ongewoon stil.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 4 mei 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 148Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 mei 2014
'Wij Nederlanders' vinden alles echt niet zo gewoon als jij denkt, je generaliseert en denigreert je landgenoten, beste Gustaf Kreuz!
De uiterlijke oppervlakkigheid kan allemaal wel waar zijn, maar wat de Nederlanders in hun hart beleven, daarover kun je niet zomaar oordelen, laat staan het af te doen als gewoontegetrouwe plichtsbetrachting. Vele Nederlanders houden hun adem in bij de walgelijke ontwikkelingen in Oekraïne, wetende dat het grenst aan tweede wereldoorlog-praktijken! Blinde haat! Onzinnige moorddadigheid! Egoïstische motieven! Bloeddorstige drammerij! Elke menselijke verlichting voorbij!
Het ware gevaar is altijd elders en onverwachts!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)