Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Minder, minder, minder

Wat deed Ton van Kesteren in de Stille Tocht in Groningen. Mag ik mij wel aansluiten bij een tocht, waar deze man meeloopt? Die vragen speelden door mijn hoofd, toen ik op vier mei achteraan aansloot bij de meer dan honderd mensen die van het Joods Monument aan de Hereweg naar het oorlogsmonument bij de Martinikerk liepen.

Ton van Kesteren is kort geleden door Jacques Rijploeg voor fascist uitgemaakt. Nu heb ik Jacques als vriend lief en als politicus hoog, maar hij schiet wel eens door in de overtreffende trap. Het gekke is dat in de jaren zestig en zeventig iedereen die maar een beetje kapitalistisch was, meteen werd uitgemaakt voor fascist, terwijl tegenwoordig het woord taboe is. Je mag tegenwoordig niet meer iemand voor fascist uitmaken als hij zichzelf niet zo noemt, niet met hakenkruisen getatoeëerd is, niet openlijk op joden loopt te schelden.

Maar Ton van Kesteren is één van de PVV-ers die Geert Wilders steunde, nadat die ‘minder, minder, minder’ riep over het aantal Marokkanen dat in Nederland mocht wonen. Het is de steun voor deze uitspraak die mij deed afvragen of ik wel achter Van Kesteren aan kon lopen. Voor mij is de Stille Tocht een demonstratie van tolerantie. Een demonstratie dat we nooit meer een bepaalde bevolkingsgroep zouden mogen aanwijzen als vijand van het volk. Dat betekent dat we nooit over een bepaalde bevolkingsgroep mogen praten in termen van ‘Ausradieren’, maar ook niet in termen van ‘minder’ en terug naar je eigen land.

Dat is voor mij vier mei. Ik heb geen idee wat het voor Van Kesteren betekent. Ik weet niet hoe hij ‘minder, minder, minder’ kan rijmen met de aanwezigheid in deze rij.

Ik besloot toch mee te lopen. Er liepen ook andere mensen in de rij. Joden. Kinderen en kleinkinderen van verzetsstrijders. Er liepen natuurlijk ook mensen in de rij die er vanwege hun functie liepen, Van Kesteren is Statenlid van de provincie Groningen, maar het merendeel waren toch onbetekenende mensen zoals ik, voor wie de Stille Tocht een boodschap is van tolerantie.

Dus ook tolerant tegen Van Kesteren. De dag erna kan ik wel vragen wat hij deed in die rij. Vandaag demonstreerde ik voor de noodzaak van meer tolerantie. Meer, meer, meer.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 mei 2014


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.2 met 4 stemmen 185Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 mei 2014
De 60-jarige Bad-Ton bulkt van de politieke ambitie en wil graag als achtste op de PVV-lijst naar het Europese kabinet. Egoïstische dromer. Doet alles om hogerop te komen, meer euro's en meer macht te vergaren. Liep dus ook schijnheilig mee tijdens een 4-mei herdenking. Pure misleiding en volksverlakkerij. Huidige infiltratie van verkapte NSB-ers. Neo-nazi's in keurige, onherkenbare outfits en goochelbabbels, die zonder pardon het Scholtenhuis herbouwen voor nieuwe zondebokken. Hij wilde enkel op het sentiment van potentiële kiezers werken. Voor hem is respect daarbij ondergeschikt tot onnodig. Wie openlijk de hielen van Wilders likt, is ver van de liefdesweg afgedwaald en ziet niet meer de kwetsbare mens achter de misleide anders-zijnden, die nog gevangen zitten in fnuikende tradities van opgelegde geloofsoverheersing en knechtende, overgeleverde slavernij. Haatdragende zelfbevrijdingswaan is erger dan liefdevolle, tergend langzame stootbewegingen tot zelfbevrijding. Er bestaat geen Übermensch. Voor God/Allah/Adonai/Jahweh/Boeddha zijn wij allen gelijk, hoezeer wij ook met aardse ideeën deze Oerwet bekladden. Ton aanbidt een God allah de PVV. Hoe triest is dát!!!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)