Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leen te koop

Het is een huis uit de jaren dertig en ik ben natuurlijk niet de eerste bewoner. Veel mensen voor mij hebben er gehuild, gelachen, gevreeën, ruzie gemaakt en verbouwd. Ik ga het nu verkopen.

Het is dus mijn eigendom, want anders kan ik het niet verkopen. Maar ik zie het ook een beetje als een leen, iets waar ik een tijdje voor mocht zorgen. Het houtwerk moest geschilderd, de afvoer moest verbeterd, de stoppenkast moest verplaatst. Het zijn kleine verbeteringen die ik graag heb gedaan, maar die het huis voor mij meer waard maakten. Het ging natuurlijk om mijn eigen woongenot, maar eigenlijk ook om het genot van de mensen die hier na mijn zullen komen.

Want als je bezit niet iets ziet als een eigendom, maar als een leen, worden de verbeteringen aan het huis een verbetering voor de toekomst. Straks ben ik net zo dood als de eerste bewoners van dit huis, maar hopelijk staat het huis er nog en kunnen andere mensen het lenen en doorgeven aan de mensen in de toekomst. Misschien genieten andere mensen van de grote slaapkamer die door mensen voor mij is gemaakt door een muur af te breken. Misschien gaan andere mensen op het dakterras zitten dat ik heb aangelegd, en genieten van het uitzicht. Misschien gaan andere mensen de badkamer slopen die ik erin heb laten bouwen en misschien verbeteren ze de slaapkamerkast die ik erin heb gebouwd, maar zij bouwen door en ik hoop dat ook zij, net als ik, het huis beter achter laten dan het was toen ze het kochten.

Of tenminste schoon. Opgeruimd. En goed in de verf.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 mei 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 6 stemmen 169Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 mei 2014
Zelden zo'n sociale, op de toekomst gerichte inkijk in huisverkoop gelezen, beste kerel!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)