Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vroeger (1)

Vroeger was alles beter. Ik weet het, het is cliché. Maar clichés zijn niet minder waar. Meestal zijn ze pijnlijk genoeg de enige waarheid.

Ik voetbalde vroeger weleens op straat. Gewoon midden op een doorgaande straat. De bal belandde regelmatig in een achtertuin. De langste of de lenigste klom dan over de schutting. Ik gooide de bal terug op de straat en klom zelf ook weer terug. Ik was namelijk de langste. Niet alle buren uit mijn jeugd stonden te springen om dit ritueel. Maar het werd geaccepteerd. Het werd gezien als onschuldige daad.

Balkenende was de laatste Minister-president, die zich nadrukkelijk uitsprak over de Nederlandse samenleving. Zijn normen en waarden kennen we allemaal. En in de winter vroeg hij iedereen de sneeuw op te ruimen voor de deur. Zo zouden we met zijn allen de stoep begaanbaar houden.

Vroeger, toen er nog gewoon sneeuw viel.

Ik zeg niet dat Balkenende een voorvechter was om de maatschappij te veranderen. Maar hij had een punt. En ik denk dat hij aan zag komen, waar we nu in beland zijn. Als ik om me heen kijk wanneer ik door de straten loop. En ik zie en hoor wat er om me heen gebeurt. Ben ik dan trots om onderdeel uit te maken van de maatschappij? Ik stap uit de wereld en kijk naar de foto die ik maak. Is dit niet wat wij als mensen elke dag zouden moeten doen?

We maken nu kooien waarin gevoetbald wordt door de jeugd. Johan Cruijff hangt er zijn naam aan en ineens vinden we het liefdadigheid. Ik ben de draad soms kwijt.

Het is makkelijk om een oordeel te vellen over iets. En het is een éénzijdig beeld, van hoe we met elkaar omgaan. Want wie over uw schutting klimt, maakt toch een inbreuk op uw privacy? Dondert niet of er een bal ligt of niet?

Niemand kan zeggen dat er minder agressie is ontstaan. En het is logisch dat we elkaar soms bekijken als potentiële criminelen. Iemand die meegluurt als u pint. Denkt u werkelijk dat in alle andere landen van de wereld, gepind wordt zoals in Nederland? Alle waarschuwingen die op u af komen wanneer u geld afhaalt: U wordt gefilmd, kijk om u heen, bel als u iets vreemds ziet of merkt, scherm het toetsenbord af wanneer u de code intoetst, let op of de gleuf waar u de pas in steekt, is veranderd.

Ik denk dat we allemaal gekleurde brillen zijn gaan dragen terwijl we grappen maakte om de bril van onze Minister-president. Daarom stel ik het volgende voor: 'Verbeter de wereld en begin alsjeblieft bij jezelf.'

En ja, dat klinkt cliché.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 25 mei 2014


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 1 stemmen 157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)