Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Teletekst

Binnenkort is het nieuws. ‘Televisies worden alleen nog gemaakt zonder teletekst’. Ik zie het bericht al staan op nu.nl of in de krant. Persoonlijk bereid ik me er op voor. Want ik zou teletekst missen.

Het kan bijna ook niet anders gaan. Een medium, volledig achterhaald. De teletekst app is het begin van het einde. Nog wel met de klassieke uitstraling, maar iets fitter gemaakt door de ontwerpers. Maar ook de app zal snel ten dode worden opgeschreven. Omdat ik moeite heb met de dood en afscheid nemen, neem ik nu graag op voorhand afscheid van dingen die me lief zijn.

Voor mij als kleine jongen was teletekst een wonder. Hoe was het in vredesnaam mogelijk dat er over het beeldscherm heen ineens nieuwsberichten geprojecteerd konden worden?

Ik heb voor u wat onderzoek gedaan en kwam erachter de naam ‘teletekst’ een geregistreerd handelsmerk is van de NOS. Teletekst wordt weergegeven op de beeldlijnen die buiten het normale beeld vallen. Via een decoder word het uit het ontvangstsignaal gefilterd en met de afstandsbediening kan dit worden opgeroepen.

Simpeler kan niet, hoor ik mezelf denken.

Ik herinner me Kerstmis en Nieuwjaar waarop ik met de afstandsbediening in de hand ging kijken naar de gelukwens die op teletekst stond. Met hoekige blokjes was er dan een Kerstboom op de hoofdpagina geknutseld. Ik heb er minutenlang naar zitten kijken en destijds niet begrepen hoe dit mogelijk was.

Ik herinner me een aantal nieuwsberichten die ik las op teletekst. De muur die was gevallen in Berlijn, het overlijden van Prins Claus en het Europese Kampioenschap voetbal dat Nederland won in 1988. Alhoewel deze laatste gebeurtenis op hetzelfde toestel werd bekeken door het hele land, kon ik me er toch niet van weerhouden om de pagina’s op te roepen. Een vreselijk gevoel van genot ging er door me heen, als er een bericht op de nieuwspagina in hoofdletters werd weergegeven.

Daarnaast kan ik me de paginanummering zonder problemen herinneren. Nummers als 101, 704, 601 en natuurlijk 777, de Wereldklok. Deze pagina deed me voor het internettijdperk realiseren, dat er meer mensen in de wereld woonden. En dat er überhaupt een wereld was!

Later zijn ook de commerciële zenders begonnen met hun eigen teletekst. Een vreselijke zet natuurlijk. Zeker omdat de paginanummering anders was dan die van de NOS. Via de commerciële informatiebronnen werd ook reclame gebruikt. De boodschap zat hem er het meeste in dat je vrouwen kon bellen die rijp en welwillend waren.

Het is soms jammer dat wat goed is verdwijnt voor wat nieuw is. Natuurlijk is dit een logisch gevolg van de tijd. De huidige technologische snelheid zal over tweehonderd jaar ook wel te boek staan als een revolutie. Niet dat wij ons dit realiseren. Denkt u werkelijk dat de volgelingen van Napoleon zich realiseerden, dat er honderden jaren later nog over de veranderingen van die tijd gesproken zou worden?

Daar zit ik dan. De afstandbediening in mijn hand. Ik krab op mijn hoofd en bedenk ineens dat vroeger de nummertjes links boven in beeld razendsnel opliepen. Nu tik je de nummers in en krijg je de pagina vrijwel meteen. En de kleurencodes zijn ook nog toegevoegd om rechtstreeks toegang te krijgen tot de hoofdpagina's. Ik druk de knop in die de televisie uit moet zetten. Het apparaat wordt ogenblikkelijk zwart.

Sneller dan internet, gebruiksvriendelijker, duidelijk en zonder spam.

Vaarwel teletekst. Ik ga nog veel van je genieten.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 8 juni 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 202Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)