Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hij wil niet winnen

Putin wil helemaal geen oplossing in de Oekraïne. Hij wil niet dat de separatisten winnen, want dan krijgt hij de controle over een gebied vol boze mensen en erger, dan weet hij zeker dat de rest van de Oekraïne zich in de richting van Europa ontwikkelt.
Hij wil ook niet verliezen, want dat staat niet leuk op zijn blazoen van onoverwinnelijk politicus. Hij wil het conflict juist laten voortduren en dat kan hij door de separatisten mondjesmaat te blijven bewapenen en te voorzien van nieuwe vrijwilligers uit het Russische leger. Maar niet te veel, want dan winnen ze.

Ondertussen kan hij aan allerlei onderhandelingstafels aanschuiven en zijn verontwaardiging tonen over het Oekraïense leger dat onschuldige weerloze burgers vermoordt. Het geeft hem, vooral intern, maar ook daarbuiten, een prettig goede pers. Want enerzijds maakt het Oekraïense leger natuurlijk op vreselijke wijze gebruik van de overmacht (volgens de Russische pers) en anderzijds blijkt het Oekraïense leger krachteloos en slap, niet in staat een paar dappere idealisten in toom te houden (volgens de Russische pers).

Helaas is de Oekraïne een corrupte staat, net als Rusland. Helaas heeft Rusland olie en gas en kan dat land daardoor een lange oorlog betalen en heeft de Oekraïne dat niet. Maar dat is het ergste niet. Het ergste is dat er mensen worden doodgeschoten.

Onschuldige militairen. Onschuldige Russische vrijwilligers. Onschuldige burgers.

En mensen die in de chaotische omstandigheden schuldige bandieten zijn geworden. Omstandigheden die Putin heeft geschapen om de aandacht af te leiden van zijn binnenlandse problemen en de aandacht af te leiden van de verovering van De Krim. En van de oorlog in Tsjetsjenië die hij maar niet winnen kan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 juni 2014


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.7 met 3 stemmen 147Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 juni 2014
Poetin is net als de witte haai Jaws, intrigerend en adrenalineverhogend, maar van al zijn roversbloed resteert uiteindelijk het aantal lijken en niet zijn zogenaamd humane beleid, want zijn humaniteit blijkt volkomen te ontbreken. Het gaat hem om de uitbreiding van land en macht. Hij is een kwaadaardige politicus.

Negeer hem maar, dat scheelt je bergen aan frustraties. Zijn spelmatige manoeuvres zijn onze aandacht allang niet meer waard. Laat hem maar gaar koken in zijn roofdierinstinct. Voed hem op geen enkele manier meer. Aandachtsondervoeding brengt vanzelf zijn boosaardigheid aan het licht!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)