Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Poule des doods

Als sterke teams bij elkaar in een groep zitten wordt al gauw gesproken van een poule des doods. Zo’n overdrijving heet een hyperbool en is een handige manier om je in te dekken tegen verlies; we zijn geen ronde verder maar ja, het was immers ook de poule des doods.
Nederland bleek in tegenstelling tot wat er links en rechts werd beweerd tijdens dit voetbal-WK helemaal niet tot de poule des doods te behoren. Na het zien van de spannende maar ook knotsgekke wedstrijden kon je beter spreken van een poul de farce.

Nu van Spanje weinig dooddreiging uitging werd code rood afgeschaald naar code oranje naar code geel. Er was tóch geen sprake van een poule des doods.
Maar kun je dat achteraf zeggen?
Van tevoren zát Nederland in de poule des doods. Wat waren we bevreesd voor die Spanjaarden. Aan de schaars oranje versierde straten in Nederland kon je al zien dat we er als land geen fiducie in hadden; Oranje zou dit WK niet overleven. Want Chili was er ook nog en van Australië hadden we nog nooit gewonnen.
Het liep anders. Met name Spanje bleek een schim van zijn eigen schaduw.

En nu is plotseling Italië ingedeeld in de poule des doods. Want een WK is geen WK zonder een poule des doods.
Het lijkt wel een straf voor de Nederlandse mentaliteit en vechtlust. Nu het allemaal vanzelf lijkt te gaan zit Oranje ineens niet meer in de hyperboolpoule. Ik vind het onzin.
Het doet me denken aan een uitspraak van Groucho Marx die ooit zei: “Those are my principles, and if you don’t like them, well, I have others.”

Dat Italië in een groep zit waar niet te voorspellen is wie 1 en 2 worden, wil niet zomaar zeggen dat dit dan dús de poule des doods is. Het is een poule der onvoorspelbaarheid maar dat is iets anders. Oranje heeft de poule des doods overleefd. Er is geen poule des doods meer. De hyperbool is zelf overleden.

Poule des doods spreek je trouwens hetzelfde uit als poel des doods. In Syrië, Sudan, Mali en Irak hebben ze daar nog geen hyperbool voor gevonden.

Schrijver: Marcel Harmsen, 20 juni 2014


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 3 stemmen 809Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)