Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Haringparty

Het is weer de tijd van de haringparty’s. Elk zichzelf respecterend bedrijf doet eraan mee en dat is waarschijnlijk de reden dat er dit jaar een stuk minder van zijn.
Nou wordt de haring niet ten onrechte ingezet bij die party’s. Een haring is alleen al een feest vanwege de vitamines: Vitamine A, B, B2, B6, B11, B12, C en vooral D. Een harinkie a day keeps the doctor away.

De haring is dit jaar door het late seizoen lekker dik en goed vet maar daarvoor hoef je niet bang te zijn want het betreft omega-3 vetzuren en die hebben een positief effect op hart- en bloedvaten, de hersenen en concentratie bij het autorijden.

Enkele namen voor de haring zijn maatjesharing, pekelharing, bokking, kipper, rolmops, Bismarck-haring en sinds kort de Van Gaal-haring. Deze laatste is ingelegd in azijn, ui en citroen en zo krijg je een stugge vis met een zure smaak. Daarnaast is er nog de Geer- en Goorharing waarbij op een speciale manier wordt omgegaan met de anaalvin.

Eten wij de haring rauw?
Het is een wijdverbreid misverstand dat wij nieuwe haring rauw eten en het antwoord is dan ook nee. De vis is dan wel niet gekookt of gebakken; na het kaken, oftewel het verwijderen van de kieuwen, de ingewanden en de kop, wordt er zout aan de haring toegevoegd. Doordat de alvleesklier nog in de vis zit, komen er enzymen vrij, dat zijn eiwitten, die zorgen voor het rijpingsproces. Dat proces zorgt ervoor dat de haring niet meer rauw is.

Hoe moet je een haring eten? Een haring eet je door hem aan zijn staart op te tillen.
Dan ga je er met je mond onder hangen en laat je hem voorzichtig naar binnen glijden.
Het is ongepast om op dat moment aan de haring te gaan likken. De tong blijft achterwege. De mond wordt gesloten en met een actie die het midden houdt tussen bijten en zuigen, neem je een tedere hap van de volvette vis. Teder ja, want haringen paaien pas na hun derde levensjaar. Omdat we haringen eten van maximaal twee jaar oud, hebben die haringen ‘het’ dus nog nooit gedaan. Dat is best erg dus heb daar respect voor. Niet likken of bijten of schransen; hapzuigen. Als je niet kan hapzuigen, ben je niet geschikt voor haring. Dan neem je maar kibbeling.

Er zijn altijd mannen die de haring liever in stukjes gesneden willen eten. Op een kartonnen bordje met een prikkertje met een vlaggetje. Deze types zijn vaak te herkennen aan hun kleding. Het colbertje past niet bij de broek en de witte sokken steken in goedkope mocassins. Dit zijn altijd sukkels die alles beter weten en meestal een psychiatrisch verleden hebben. Een haring eet je als een man en niet als een ambtenaar met smetvrees. Ga ook niet in gesprek met dat soort mensen, maar draai u beleefd weg en zet het gesprek voort met iemand die wél van uw niveau is.

Een haringparty is een serieuze zaak. Je leert er de mensen kennen. Misschien is dát wel de reden dat er nu minder van zijn.

Schrijver: Marcel Harmsen, 27 juni 2014


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.8 met 4 stemmen 1.657Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 juni 2014
Ik las je dagcolumn diep in de stille nacht en ik moest mezelf met groot geweld tegen houden om naar de plaatselijke visboer te fietsen en de ruiten in te gooien op jacht naar een nieuwe haring, zo heb je mij doen verlekkeren.
Ik kwijlde uit mijn hapbek van ongeremd verlangen naar zo'n sappige nieuwe haring! Ik droomde van talloze scholen, die gewillig in mijn walvisbek zwommen.
Ik ben 's ochtends halfdronken meteen op mijn fietsje naar vishandel Vrolijk gegaan om één van die sappige exemplaren te laten wegglijden in mijn behoeftige keelgat! Niet meer doen, Marcel, want je bezorgt me slapeloze nachten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)