Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Allemaal visjes......

De VVD leidt met meeuwen af, de visjes zijn in. Ik ken mensen die er zonder ze uit te vergroten niet van kunnen slapen. Ze genieten daarom speciale bestrijders, visjesuitdrijvers. Terwijl ze absoluut niet gevaarlijk zijn. Ze bijten niet ze ontharen niet ze krabben niet ze jeuken niet. Ze zijn lief. Aandoenlijk met twee voelsprieten aan hun kop en drie staarten. Ze kruipen zonder vleugels. Dat klinkt volstrekt vanzelfsprekend maar is het niet. Je zou ze de kost moeten geven, de gevleugelde kruipers!

Zilvervisjes worden hooguit 12 millimeter en drie jaar. Papiervisjes worden weliswaar soms acht jaar maar nog steeds hooguit 15 millimeter dus waarover praten we. Ze lijken zoveel op elkaar dat de GGD Amsterdam adviseert ze eerst te laten bekijken. Alvorens ze zelf te lijf te gaan. Hoewel we het wel erg bont moeten maken voor ze overlast bezorgen. En de GGD zegt diervriendelijk te zijn. Niet principieel op uitroeiing uit. Dat lijkt tegenwoordig al heel wat.

De grote visjescontroverse waarin ik eensklaps ben beland is de kwestie zetmeel. De vader van teamgenoot Floris zei tegen TROUW: 'Mensen vragen wel eens: hoe kom ik af van die papiervisjes? Nou, die eten alleen boeken die tussen 1942 en 1946 zijn gemaakt, omdat er zetmeel in de banden verwerkt is.' Lariekoek was mijn eerste gedachte. Normaal ga ik niet in de achtervolging op vaders en zeker geen overledene. Deze echter is uitzonderlijk. Henk van Halm (1926-2007), natuurkenner van jewelste. Schreef 42 jaar een natuurdagboek voor TROUW! De GGD zegt dat ze op cellulose, zetmeel en suikers teren. Dat zegt onvoldoende want niet dat zetmeel niet moet.

Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Al is mijn bereik niet al te groot. Steeds meer klinkt mijn wereld in tot één pingpong communiteit. Op de overloop van koninklijke Bibliotheek en Letterkundig Museum kwam ik omstreeks 2010 een andere pingponger tegen. Constant Lem, boekenrestaurateur en langdurig aan zijn goede pingpongelleboog geblesseerd. Ik zei Constant wat doet een Tempo-Team-er in Den Haag achter een karretje met boeken in een dichte doorzichtige doos? Hij vroeg 'wat doe jij dan hier?' Lachte vervolgens minzaam en sprak ‘papiervisjes bestrijden Jos’. Keurige man die Constant.

De boeken in zijn doorkijkdoos lijken mij achteraf van ruim na de oorlog. Maar zeker weten doe ik het niet. Vandaar dat ik nu onze boekhouder bij het KB via een formulier heb benaderd. Vanuit Amsterdam. Ik hoop en vertrouw op spoedig wetenschappelijk uitsluitsel. Om er dan hier over te kunnen berichten. Met boekhoudkundig gezag.


Zie ook: http://www.trouw.nl/tr/nl...il/1397125/2007/12/29/Henk-van

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 22 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.3 met 6 stemmen 261Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
23 augustus 2014
Email:
moi636yahoo.com
Weer mooi verwoord deze week!
Naam:
J.de Groot
Datum:
23 augustus 2014
Aha, zilvervisjes zijn dus GEEN papiervisjes,
de een gaat voor nat de ander voor droog dus.
Het is maar dat we het weten.
Ik zal mijn boeken eens uit de kast trekken,
even vissen dus.
Dank voor de info Jos.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 augustus 2014
Ik vind je uiteenzetting over zilvervisjes erg leerzaam en amusant. Ik was ooit woedend, toen ik hele kolonies zilvervisjes in mijn kostbare privé-bibliotheek ontdekte en ik heb ze achter al mijn unieke exemplaren kapot gedrukt en weggepoetst. Op snikhete dagen wil er nog wel eens één tevoorschijn komen en dan ga ik er wederom zwaar hysterisch achteraan.
De VVD doet zelf aan overlast plegen met de dwaze hetze jegens de edele meeuw. Meeuwen zijn oer-Hollands en als je een boot naar een Wadden-eiland neemt, dan is het een lust voor oog en zinnen om al die meeuwen te zien fladderen. Bovendien maakte Hans Dorrestijn bij Knevel en Van den Brink bekend, dat meeuwen per dag meer dan 300 kilometer vliegen, wat alleen al diep respect moet opleveren.
De mens is als grootvervuiler de oorzaak van hun propere stropersgedrag. De VVD kan zich beter tegen I.S.-sympathisanten richten, die werkelijk een lastig gevaar vormen. Opstelten ziet geen bezwaar in pro-I.S.-uitingen, zolang hij elke dag maar lekker chic uit eten kan! Sociaal-gestoord egoïsme. O, God, die verrekte meeuwen, denkt hij, die jatten de vette haring uit mijn klauwen, als ik niet uitkijk! Ik zie hem voor me, terwijl hij denkt in een warm bad te glijden, maar het bad tot aan de rand met zilvervisjes is gevuld!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)