Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De miljoenen van de koning

Het Nederlandse koningshuis is geen gemakkelijk onderwerp. Als je er positief over schrijft is er niks aan de hand. Maar ga je een andere kant op, dan kan er iemand van pakweg de Rijksvoorlichtingsdienst mee lezen. En dan kan er van alles gebeuren. Want het koningshuis, dat is Nederlands eigendom. Daar valt niet mee te spotten, daar moet je altijd trots op zijn.

Kijk maar eens naar de man die een voorwerp naar de gouden koets smeet. Die man wilde gewoon zijn frustratie kwijt; over de maatschappij in het algemeen en het koningshuis in het bijzonder. Kan gebeuren, de man was tenslotte niet helemaal geestelijk gezond. Maar de onschuldige waxinelichtjeshouder werd in de ogen van de koningshuisbeschermers het voorwerp van een forse aanslag en de dader verdween voor een jaar in een psychiatrische inrichting.

Zo’n uiting van frustratie is natuurlijk nooit goed te praten. Daar tegenover staat dat de onrustige gevoelens wel behoorlijk aangewakkerd worden de laatste tijd. En wel door de koning in eigen persoon. Die deed een forse greep in de door ons, belastingbetalers, opgebouwde spaarkas. Hekje van een half miljoen, speedboot van meer dan een half miljoen en nu ook nog eens twintig miljoen voor een opknapbeurt van het Paleis Huis ten Bosch. Nou, daar kweek je op zijn zachtst gezegd geen vrienden mee.

Zelfs het doorgaans koningsgezinde blad Privé werd het een beetje te gortig. De koning bleek volgens het blad best wel wat exorbitante eisen te hebben, zoals een zwembad, een schuilkelder, een tennisbaan en een stevig aantal beveiligingscamera’s. Of het allemaal waar is weten we niet, de Rijksvoorlichtingsdienst en het hele koningshuis zwijgen in alle talen. Maar duidelijk is wel dat je op deze manier niet echt de indruk wekt dat je een vertegenwoordiger van het volk bent. Het lijkt eerder op aansluiting bij de grote graaiclub, die in de afgelopen tientallen jaren steeds sneller groter en groter wordt.

Schrijver: Rob Chevallier, 1 september 2014


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.2 met 5 stemmen 154Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 september 2014
Mooi en waar geschreven, Rob Roy. Al die egoïstische, extreme zelfverrijkers zijn knettergek! Gerechtigheid is alom ver te zoeken. De diepste waarheden worden systematisch ondermijnd. Rijken als koning Willem en koningin Maxima graaien inderdaad alsmaar verder om alsmaar rijker te worden.
Het Oranjehuis moet daarom ook zo snel mogelijk opgeheven worden. Laat ze daarna eens eerlijk de kost gaan verdienen! Geen schijnheilig gesurf meer, maar de bittere waarheid. Wreed ploeteren en soms, heel soms succes, zoals met de meeste Nederlanders!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)