Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Erbij horen of niet erbij horen

Ik heb het nieuwe album gekregen van U2. Van Apple. Gratis.
En ik hou helemaal niet van U2.
Ja ik hou natuurlijk van de ouwe U2 net zoals ik van de ouwe André van Duin hou.
De periode van Sunday Bloody Sunday en Newyearsday. Maar U2 is nu een uitgemolken cliché. Kan heel leuk zijn voor heel veel mensen; niet voor mij.

Volgens Apple maak ik deel uit ‘van een mijlpaal in de geschiedenis’. Toe maar. ‘Nog nooit hebben zoveel mensen een album in hun bezit gehad’. Album? Een verzameling liedjes in een samengeperst digitaal formaat. Want een album zat er niet bij.

Wat mij stoort is dat ik er heel bot op wordt gewezen dat ik nu deel uitmaak van een community maar waar ik geen deel van wil uitmaken.
Waar zit de weigerknop? Als U2 besluit om fout te zijn in de oorlog tegen IS of Rusland (ik noem maar wat gekke voorbeelden) dan wil ik kunnen aantonen dat ik niet bij de U2-community hoor. Dat ik een weigeraar ben. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar het gaat om het idee. En ik wil niet dat U2 op hun huidige manier muziek blijft maken. Net als bij Phil Collins en Gloria Estefan zet ik de radio uit of op een andere zender als U2 voorbij komt. Ik verdraag het niet. Er zit mij teveel ‘zeur’ in die stemmen en teveel plastic in de productie.

We willen als mens allemaal ergens bij horen. Je wilt verbinding voelen, onderdeel zijn van een groter geheel. Want totale eenzaamheid is niet te verdragen. Je kúnt je afzonderen maar dan hoor je bij de afzonderaars.
Schotland had zich bijna afgezonderd van Groot-Britannië. Want behalve de voordelen van het horen bij een machtige gemeenschap zijn er de nadelen van het schikken naar de algemene regels en het kwijt raken van de eigen identiteit.

Ik had graag gezien dat Schotland onafhankelijk werd. En daarna Baskenland, Catalonië, Tirol, Friesland. Gewoon lekker je eigen gang gaan en dan maar zien wat er van komt. Daar heb je moed voor nodig. Want we willen helemaal niet naar één wereld waar iedereen gelijk is. We willen helemaal niet naar een paradijs op aarde waar de leeuw ligt naast het lam. Diversiteit willen we! Verschil! Want ongelijkheid doet de rivier stromen!

In ‘One’ zingt U2 een waarheid als een koe: We’re one, but we’re not the same.
De Schotten hebben dat net als deze Ieren goed begrepen.

Ik ben een Schot.
Ik ben een Ier.
Ik ben een Fries.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=xh-ACkYmdc4

Schrijver: Marcel Harmsen, 19 september 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 121



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
22 september 2014
De rest van mijn gezin zweert bij apple. Kom op...750 euro voor i Phone 6? Ik mag hopen dat ik met de vakantie module dan ook gratis op reis kan. Prachtige column trouwens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)