Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ebola in mijn hoofd

Ik heb het idee dat Ebola wereldwijd om zich heen grijpt omdat er nu een geval is opgedoken in Berlijn en in New York. Mijn paniekgevoel wordt nog aangewakkerd door de mededeling: Er is geen reden voor paniek. (Overigens weet ik het van Berlijn niet eens zeker).
Ik heb het gevoel dat er overal een aanslag van extremistische jihadstrijders kan plaatsvinden omdat er een aanslag is geweest in Ottawa. Zelfs dus in Canada! En daar wonen alleen maar geëmigreerde boeren, marshalls en Neil Young…
Vorige week had ik het gevoel dat het verkeer in Nederland steeds onveiliger wordt toen mijn dochter werd geschept door een auto (alles gaat weer goed met haar, dank u). Ineens had ik het bewijs, ik had het immers zelf meegemaakt. Oké, via mijn dochter dan, maar goed. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het nu weer uitstekend gaat met de huizenmarkt. Het huis dat ik op het oog had werd namelijk boven de vraagprijs verkocht!

Een verandering, een heftige gebeurtenis of een dreiging maakt vaak grote indruk. Ik merk dat ik dan snel ga denken: Zie je wel; zo is het. Ik wist het al maar nu is het bevestigd. Ik maak van een incident een algemeen geldende waarheid. Is ook heel lekker want zo denk ik mijn wereld beter te begrijpen. Ik doe het vaker en ik kan er (nog) niks aan doen.

Als er een vliegtuig neerstort: Zie je wel; vliegen is onveilig.
Als het stormt: Zie je wel; het klimaat verandert.
Als Zwarte Piet niet meer mag: Zie je wel; ons land wordt overgenomen.
Als een dronken Pool wordt aangehouden: Zie je wel; al die lui zuipen.
Als Oranje verliest: Zie je wel; een slechte coach.
Als er weer een massagraf wordt gevonden in Mexico: Zie je wel; taco’s zijn slecht voor je gezondheid.

Beeldvorming, interpretatie, te snelle gevolgtrekkingen; het gaat zo makkelijk. Natuurlijk heeft dat te maken met de snelle, gretige en alomtegenwoordige media. Ik laat me maar al te graag de wereld uitleggen op een kant-en-klare, overzichtelijke manier. Beter een slecht overzicht dan helemaal geen overzicht. Het virus doet de rest.

Ik heb dat virus. En dus weet ik zeker dat meer mensen dat virus hebben. Dat komt door dat virus dat ik dat zeker weet. Maar misschien ook niet. Want misschien komt het wel door het eten van Egyptische sperzieboontjes.

Schrijver: Marcel Harmsen, 24 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 6 stemmen 129Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)