Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vliegertjes

Fransen gooien jaarlijks gemiddeld 20 kilogram eetbaars weg. Waarvan 7 kilogram onuitgepakt. In restaurants gaat 230 gram eten p.p. per maaltijd naar de afval. Daarom vanuit Lyon campagne voor ‘le doggy bag’. 'Bedelaarsgedoe' volgens vele traditionelen. Goed voor ordinaire Amerikanen met hun barbaarse reuzenporties. Maar Fransen houden maat – beschaafd volk.
Yoann Blanc, chef-kok La Tête de Lard in Lyon, prefereert de boodschap ‘eerst bordjes leeg anders geen toetje.’ Het wordt ook te letterlijk opgevat. Voor hondenbezitters. Daarom heet de doggy bag vanaf nu ‘gourmet bag’. Keurig doosje.
Het lijkt echter geen taalkwestie. Mijn suggestie: hou het redelijk bon chic, maak vakjes voor smaakbehoud in die doosjes.


Sepp Blatter, FIFA-president, is in Noorwegen Qatar afgevallen. Het wereldkampioenschap voetbal 1922 zal daar niet doorgaan zei hij. Uitgesproken tijdens een diner. FIFA ontkent, Der Spiegel weet zeker. Niet vanwege omkoping, kinderhuwelijken, arbeidsfactorsterfte, slavernij, vakverenigingsverbod, verkeersproblemen, stadioninstortingen, uitzichtloos lijden, grasverzanding, weersverwachtingen of vrouwentekort. Jawel, dat laatste nijpt nu ook. Voetballers blijken zowel extra hetero als geil. Terwijl de 1,4 miljoen mannen daar het in vredestijd al met 500.000 vrouwen moeten doen. Blatter noemde evenwel de financiering van terreurorganisatie IS.

Blatter lekt nooit voor niks tijdens besloten etentjes. Bij gunning 2010 was IS nog niet aan de orde. Sowieso geen argument voor de koene Zwitser. Dan kun je immers geen land meer aanwijzen. Sepp opereert strategisch. Het vorstenhuis Al Thani is innig verbonden met dat van ons. Beatrix dwong zelfs staatsbezoek aan Hamad-bin-Khalifa-Al-Thani af om met internationaal respect af te treden. Welingelichte mij toegewijde bronnen melden uit Den Haag dat Blatter volgens de AIVD ons nu denkt te gebruiken om de aandacht af te leiden.

Hij verwacht dat de pleuris uitbreekt als indirecte betrokkenheid der Oranjes dreigt. De hele vrije wereld zal dan spontaan bewijzen dat Qatar elke IS-betrokkenheid mist. Vanwege de stabiliteit en uit eerbied voor onze constitutionele monarchie. Het tegendeel zal worden bewezen. Emir Tamim-bin-Hamad-bin-Khalifa-Al-Thani bemiddelt straks in Jemen, Beiroet, desnoods Jeruzalem met succes. De charismatische vredesvorst gebruikt het doorgaan van de WK in Qatar vervolgens als middel de wereldmogendheden te verenigen. Voor de Nobelprijs. Onderwijl laat Sepp het balletje gewoon rollen.
Scenario van bewezen top-politicologen! Link vliegertje. Laten wij die opgaan?

Actueel ook de sprenkeldoop. Voor menig theoloog ‘een historische misser’. Alleen ondergedompeld zien zij dopelingen 'in alle lijfelijkheid’ duidelijk bij Jezus Christus ingelijfd. Voorzitter A.J. Mensink van de Gereformeerde Bond herinnert daarentegen aan de ‘joodse priesters die bloed van een offerdier over de gelovigen sprenkelden'. Onfris. Wel met voordeel dat de Dierenpartij het debat wordt ingezogen. Toch vindt Mensink deze Oudtestamentische bloeddoop ‘als voorloper’ de huidige sprenkeldoop wettigen. De Synode beslist.
Mijn vraag: kunnen dooprituelen nog wel aan gelovigen gelaten?


Zie ook: http://gourmetbag.fr/

Schrijver: Jos Zuijderwijk
Inzender: Pita Eendenburg, 15 november 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.4 met 7 stemmen 231Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 november 2014
Qatar is een superdecadent, straalverwend landje, dat bestaat uit louter multimiljonairs als inwoners. Het is het summum van de overbeschaafdheid en het staat totaal niet in verhouding met de algemene leefomstandigheid van de meesten op deze planeet. Fijn dat Sepp die megarijke, zwaar asociale staat boycot. Natuurlijk zitten die IS-bastaards en die Oranje-schijnheiligen achter die deal met Qatar. Het W.K. voetbal 1922 is in Gorredijk.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)