Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

wijn

Iets de volle aandacht geven, ook al lijkt dat iets nog zo klein of onbeduidend, is een trend. Dat hoorde ik laatst in een training. We houden het niet vol om doorlopend onze aandacht als een tak in een shredder te proppen en te verdelen in duizenden stukjes. In de managementberichten die ik op mijn werk ontvang, staat nu standaard een oefening hoe ik mindful bezig kan zijn.

Sommige mensen lukt dat beter dan anderen. Daar ben ik best wel eens jaloers op, moet ik bekennen. Als je ze hoort vertellen over het specialisme waar deze mensen in thuis zijn. Ze lezen wijsheden in boeken die mij totaal ontgaan. Maken foto’s op dezelfde plek waar ik ben waarbij ik me afvraag of ik er ooit ben geweest. Ze weten godverdomme wèl altijd waar ze wezen moeten in een vreemde stad. Ze kunnen lyrisch vertellen over een koelkast die jarenlang door de ruimte zweeft en op enig moment landt op een komeet. De Wereld Draait Door grossiert in dit soort gasten. De Wereld Draait Door kijken is zeker geen mindful tijdverdrijf.

Ik ken een collega die weet welke wijn je moet drinken. Toen ik hem ooit vertelde dat ik een lekker wijntje bij de Lidl had ‘ontdekt’, trok hij een gezicht alsof ik voorstelde seks met hem te hebben in het kopieerhok. Hij was net terug van een vakantie in de Loire-streek. Wijnproeven vooral. Bij de herinnering aan die vakantie begon zijn gezicht te stralen. ‘Daar zie je condities waaronder de druif groeit: de bodem, het weer, de caves. En je hoort het verhaal van de wijnboer. Je drinkt geen supermarktwijnen, dat zijn dode wijnen. Je drinkt een verhaal.’ Hij vertelt het met een stem die – niet toevallig – jarenlang gerijpt lijkt in een vat van Bretons eikenhout.

Ik moet aan zijn verhaal denken als ik met wat vrienden een wit wijntje bij de boerenkoolstampot met worst uitschenk. Een Jet Wester uit 2013.
‘Heb je hem nou al geproefd’, vroeg Jet me een tijd geleden op het volkstuinencomplex. Jet is mijn buurvrouw en verbouwt druiven. De wijn kwam van de druiven van haar tuin, de boerenkool uit de mijne.
‘Ik wacht nog op een passende gelegenheid’, antwoordde ik toen.
‘Onzin’, zei ze. ‘Gewoon die kurk eraf en opdrinken.’

Vier dagen geleden was dus zover. Hij was lekker. Bijzonder lekker, voor een wijn zonder verhaal.

Schrijver: de Thuistoerist, 17 november 2014


Geplaatst in de categorie: drank

3.8 met 9 stemmen 447Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 november 2014
Jet Bussemaker is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ze is dus ook jouw buurvrouw in jouw volkstuingedeelte. Wijn met boerenkoolaccenten is pure lariekoek, want net zo ongeloofwaardig als de plannen van die PvdA-minister met rollator, die banen voor 8000 gehandicapten met de zwaarste beperkingen belooft, terwijl slechts 10% van de werkgevers dat ziet zitten, laat staan dat er geld voor over is.
Mindfulness is een New Age begrip en is een synoniem voor een verlichtingsstaat en verlichting is op vele manieren te bereiken en nooit standaard inschakelbaar. Bij DWDD wist niemand wat dat betekende, wat aangeeft hoezeer de algemene maatschappij nog is verwijderd van alternatieve oplossingen voor het verstikte mens-zijn vandaag de dag. Het oeroude sjamanisme is hard nodig om het fatalistische tij te doen keren. Laat je niets wijs maken, een fles wijn van pakweg 3 euro heeft net zoveel positief effect als één van 30 euro. Het alcoholgehalte is namelijk op hetzelfde niveau!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)