Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eerste nachtvorst!

Vlinders fladderen nog vrolijk rond, de bramen zitten alweer aan de struiken, bladeren zitten nog aan de bomen en nieuwe knoppen doemen al op. Een enkele keer zie je zelfs mensen op een terras zitten, hoewel, dat kunnen bij nader inzien ook ietwat kleumende rokers zijn.
Hoe dan ook, we genieten van het geweldige milde klimaat. Dat in Zwitserland de gletsjers met een derde gesmolten zijn sinds 1973, ach dat is bijzaak. D’r ligt daar toch ijs genoeg en een paar graadjes warmte meer, dat maakt toch niks uit. Daar gaan we de auto niet voor laten staan. Het vliegtuig blijft volgend jaar weer de vakantievervoerder nummer 1, ook al moeten we met de handen omhoog door de bodyscan, nadat eerst onze vingerafdrukken genomen zijn.

Duidelijk is dat de wereld in snel tempo verandert en we vinden het wel best. Tenminste de meerderheid van de bevolking. Af en toe priemt er een waarschuwende vinger in de lucht. Van onze astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers bijvoorbeeld. Die hebben met eigen ogen gezien hoe kwetsbaar ons wereldje is.

Maar de meerderheid gaat gewoon door. Die kijkt niet op van het grote nieuws van afgelopen vrijdag. De eerste nachtvorst is gesignaleerd! Tja, wat vroeger niet eens een voetnoot in het weerbericht was, is nu kennelijk een sensatie. Alsof die weermensen willen zeggen: mensen allemaal naar buiten vannacht, want het gaat vriezen! In eigen land nog wel! Dus deze winter niet naar die paar plekjes verdwijnend ijs en sneeuw in de alpen. En een dure trip naar de Noordpool om een van de laatste ijsberen te zien op een eenzame ijsschots, ook dat is dit jaar misschien niet nodig.
Er is toch nog hoop: de eerste nachtvorst is er, dus het zal vast nog wel goed komen met de winter dit jaar!

Schrijver: Rob Chevallier, 24 november 2014


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.3 met 3 stemmen 181Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 november 2014
Het spreekwoord 'Het kan vriezen, het kan dooien' is inmiddels oudbakken en voorgoed passé. De dooi blijft zegevieren en schaarse nachtvorsthappenings zijn van korte duur. Een eventuele Elfstedentocht is inmiddels een droomtocht geworden, een onbereikbare utopie. Energieslurpende, lawaaivervuilende vervoersmiddelen moeten oprotten om de aarde te redden, maar de stompzinnige, als sprinkhanen kaalvretende massa gaat tegendraads door met energieverspilling en milieuvervuiling! Alsmaar grotesk nemen, in plaats van een tikkeltje geven. De enige vorst, die er nog toedoet, kun je zelf zijn. Denkend aan Fernando Pessoa, die schreef 'Ga zitten in de zon en wees koning over jezelf!'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)