Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Terug naar je land

Ik geloof niet in de mythe van de multiculturele samenleving, zei een VVD-er in Nieuwsuur een tijdje geleden. Vlak daarvoor vond hij dat iedereen iedereen een hand moet geven en dat je anders geen Nederlander bent. Ik krijg sterk de neiging om hem de hand niet te schudden.

In de discussie voor Nieuwsuur gaf een goed gebekte tegenstander na enige tijd het juiste antwoord: de multiculturele samenleving is geen mythe, maar de realiteit. De VPRO heeft een geweldig programma dat dit feit keer op keer illustreert. Het heet de hokjesman. De hokjesman gaat als een 19e eeuwse cultureel antropoloog door Nederland en vindt op allerlei plaatsen sterk verschillende culturen: de Molukkers, de Volendammers, de mariniers, de Amsterdam-Noorders, de Papendallers, de Amelanders en ga zo maar door. Ameland beschikt overigens over twee culturen.
De meeste van al die culturen zijn gewoon Nederlandse en soms eeuwenoude culturen met eigen taal, eigen woorden, eigen mechanismen om zich af te sluiten voor de omgeving. Sommige zijn nieuw, sommige zijn ontstaan door instituten die bestaan voor een bepaald doel: defensie, sport of bij de katholieken: het geloof. Andere zijn sterk gebonden aan een plaats, zoals de Volendammers en de Amelanders. Maar elk van die culturen kent zijn eigen gebruiken, eigen normen en de ene is meer gesloten dan de andere.

Die van de mariniers was bijzonder. Een belangrijk punt was, dat je eeuwig marinier blijft. Ook na je diensttijd kun je terugvallen op je kameraden, ook al doe je volstrekt ander werk en zit je in een volstrekt andere cultuur. Die van de Papendallers was ook weer heel raar, want als je daar uitvalt, lig je er ook helemaal uit. Je wordt uit het oord verbannen. Zolang je een veelbelovend sporter bent, wordt alles voor je geregeld en zodra je niet meer aan de verwachtingen voldoet ben je paria. Keihard. Maar men weet het daar en accepteert het daar.

De Amsterdam-Noorders zijn weer was opener. Er komen nu kunstenaars in de wijk wonen en hoewel dat vreemde eenden zijn, worden ze toegelaten. Ook de kunstenaars lukt het om langzaam in de wijk te integreren, maar niet zozeer door mee te doen, maar door nieuwe dingen te gaan doen waar de Amsterdam-Noorders waardering voor hebben.

Elk volk in Nederland is uniek. Elk volk is prachtig. Dat is wat de hokjesman ons vertelt. Het is een enorme verrijking als je elk volk met een glimlach en belangstellend tegemoet treedt. Het heeft geen zin om te eisen dat de ander jouw waarden en normen overneemt. Het gaat erom dat je met elkaar een manier vindt om samen te leven. Om te samenleven. Dat blijkt niet zo moeilijk in een multiculturele samenleving.

Het wordt pas eng als iemand multiculturaliteit verbiedt. Waar moeten de Amelanders dan heen? Waarheen moeten de katholieken of de Amsterdam-Noorders of de Volendammers? Terug naar hun eigen land?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 december 2014


Geplaatst in de categorie: individu

4.2 met 9 stemmen 153Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
25 december 2014
Email:
moi636yahoo.com
Prachtige column, ben zelf aan eentje bezig maar vanuit andere invalshoek. Dat progamma nooit gezien, kijk nauwelijks tv, maar misschien toch maar eens doen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 december 2014
Multi = veel, Cultureel = een ontstane groepsidentiteit. Die VVD-er ageerde vooral tegen de binnengestroomde culturen, die hem vervreemden van zijn Hollandse roots, denkt hij zwak opgemerkt. In feite is de aardbol bevolkt door talloze groeperingen en zijn landsgrenzen naïef en bedrieglijk.
Mensen, die zichzelf meer wanen dan andere mensen bepalen het stupide haatklimaat. VVD-ers willen zelfs niet minderen op hun overdreven salarissen, hoe arrogant en asociaal kun je zijn? Dit staat namelijk volkomen haaks op ware naastenliefde!...
Geweldig hoe je de van oorsprong Nederlandse subculturen weet te benoemen en te vloeren, want die groepen zijn even lastig te accepteren als Marokkanen, Turken, Antillianen, Polen, Tsjechen en Jehovah-getuigen, om maar enkelen te noemen. Tegenwoordig is bijna iedereen gestigmatiseerd. Ex-psychiatrische patiënten niet alleen. Buren bekritiseren elkaar op leven en dood. Zelfs binnen gezinnen wordt er volop gediscrimineerd. Zelfs menselijke zelfhaat is booming business. Ons Oerland is de Liefde. Dat wordt nog een pittige come-back!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)