Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederland (1)

December is een maand van gezelligheid. We kruipen bij elkaar met de sinterklaasavond, de kerst en Oud en Nieuw. Vaak is het ook een maand om terug te kijken op het jaar. Vast te stellen waar we nu staan in het leven en om nieuwe plannen en ideeën te maken. Met dit in het achterhoofd, zal mijn zondagcolumn een kritische noot over ons land worden.

En op deze zondag vraag ik me toch sterk af waar we mee bezig zijn als samenleving. Ik heb altijd gedacht dat er in de jaren tachtig en negentig sprake was van discriminatie in Nederland. En dat dit na de milleniumwisseling, was verdwenen.

Niets blijkt minder waar, moet ik constateren tot mijn spijt.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch noteerden verplegers ‘Zwarte Piet’ op het naamkaartje van een opgenomen baby. Het ziekenhuis vertelde in een reactie dat het Zwarte Piet en Sinterklaas als test op naambordjes had gezet, bij wijze van grap tussen de collega’s.

Hiermee kwam het ziekenhuis blijkbaar weg met de stommiteit.

Dat in dezelfde week het nieuws werd gebracht, dat Dieuwertje Blok is bedreigd door een ‘boze blanke man’, geeft het contrast in ons land wel weer. Dat iemand een presentatrice van een kinderprogramma een dreigbrief schrijft, is op zich al belachelijk. Dat hier de Zwarte Pieten discussie weer over tafel gaat, is duidelijk.

Maar Zwarte Pieten discussie of niet, er lijkt in Nederland toch meer aan de hand dan ik vermoedde. De Zwarte Pieten discussie kan beter gezien worden als een aanleiding om discriminatie aan te pakken. Waar je in de jaren tachtig boos werd aangekeken, als je het over een ‘neger’ had, daar schieten we nu door in het zogenaamde behoud van ons cultuurgoed.

Nederland is geen tolerant land meer. En misschien moeten wij Nederlanders daar in 2015 eens wat aan doen.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 7 december 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)