Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ebola beroemdheid

Het is 2024 en de speelfilm over de eerste Nederlandse Ebola-patiënt gaat in première. Op de persconferentie kijkt de inmiddels beroemde Nederlander terug op de dag, tien jaar geleden, die zijn leven veranderde. Hij voelde zich een beetje een schlemiel, zegt hij. Maar toen hij in dat ziekenhuisbed lag, hermetisch afgeschermd van de buitenwereld, wilde hij maar één ding; vechten voor zijn leven. Hij was de eerste Ebola-man in Nederland en dat was zijn kans, wist hij. Als hij bleef leven was zijn toekomst verzekerd. En dat gebeurde.

Direct nadat hij het ziekenhuis als vrij man verliet, verzekerde hij zich van het beste pr-team inclusief advocaat. Slim wist hij de journalisten te bespelen, die elk woord over zijn ziekenhuisverblijf gretig verspreidden. Zorgvuldig doseerde hij zijn informatie; in elke talkshow een stukje. En toen de aandacht van het volk wat begon te verslappen, greep de ex-patiënt, dankzij zijn pr-strategen nieuwe kansen. Een optreden in een survival show, de opening van een voetbalwedstrijd, reclame voor matrassen en bedden, ja zelfs een flirt met een nieuwe politieke partij was hem niet vreemd.

Een klein jaar verdween hij uit beeld, maar hij kwam met een daverende klap terug. Zijn levensverhaal was opgetekend in een biografie die leidde tot heftige speculaties. Was hij een slachtoffer van de farmaceutische industrie? Wie was de man die probeerde hem te beletten in een talkshow op te treden? Had hij daadwerkelijk zwijggeld aangeboden gekregen? En wat had de toenmalige Nederlandse premier met de zogenaamd schimmige transacties te maken?

De biografie van de eerste Nederlandse ebola-patiënt maakte de man beroemd. Hij verkocht de filmrechten over zijn levensverhaal voor een recordbedrag en vanavond zien we hem op de eerste rij in de bioscoop. Breed glunderend van oor tot oor.

Schrijver: Rob Chevallier, 8 december 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 119



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)