Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Charlie

Deze column wordt geschreven, vanuit een land dat deze week in het teken stond van terroristische aanslagen. Ik kan u vertellen dat hier, in een afgelegen deel van Frankrijk, het nieuws enorm is aangekomen bij de lokale bevolking. De apotheker, bakker, slager, de dokter en alle andere openbare gebouwen hebben het affiche 'Je suis Charlie' aan de deur hangen.

Want wij zijn immers allemaal Charlie.

De mars die vandaag in Parijs plaats vindt, ter herdenking van de zeventien slachtoffers van de aanslagen, zal zeker een miljoen mensen trekken. Maar ook hier in een dorp met zevenentwintighonderd inwoners, in de afgelegen bergen, werd op zaterdagavond een bijeenkomst georganiseerd.

Het tekent wat er afgelopen week gebeurd is. De Franse samenleving is normaal erg veilig. Mensen hebben oog voor elkaar en kinderen nemen een speciale plaats in binnen de samenleving. Er is groot respect voor politie en hulpdiensten.

De inwoners maken nog normaal contact met elkaar, niet via sociale media. De rekening wordt betaald per cheque, wanneer de aannemer een bak koffie komt drinken met de vraag of de werkzaamheden naar wens zijn verlopen.

Het is een aanslag die in elk land gruwelijk zou zijn. Maar ik denk dat er weinig landen in een éénheid zullen opkomen voor de vrijheid van hun meningsuiting, zoals de Fransen dat vandaag zullen doen.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 11 januari 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 8 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 januari 2015
Groot respect voor de Fransen, die met 3,3 miljoen mensen de straat zijn opgegaan om hun protest jegens intolerantie en godsdienstwaanzin te uiten. Al die andere miljoenen stonden achter hen en keken o.a. televisie. Ook de aanhangers van Front National gingen de straat op en zijn wat mij betreft duizenden keer beter dan die geestesgestoorden, die met strenge oogkleppen op de vrije samenleving willen domineren en tiranniseren. Ik haat gemene vrouwenonderdrukking. Ik haat alle haters met en zonder sombere prikkelbaarden. Weg met alle godsdienstige projectieschermen!
Laten we weer leren liefhebben, te beginnen in het allerkleinste! De wereld kent ook een zeer beroemde Charlie, namelijk Charlie Chaplin, die met zijn geniale humor de wereld wijs wist om te toveren tot een liefdesparadijs. Ik roep iedereen op om ook een Charlie Chaplin te willen zijn en volop vrede, humoristische wijsheid en liefde te schenken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)