Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bouwkundig rapport

Vandaag is het bouwkundig rapport opgemaakt van mijn nieuwe woning.
Met een bezwaard hart maar een opgewekt gemoed ga ik Utrecht-Stad verlaten om me te nestelen in een huisje dat in een Dorpje-Vlakbij ligt. Het bouwkundig rapport is bedoeld om niet voor verrassingen te komen te staan als de woning eenmaal is gekocht en ik wil niet voor verrassingen komen te staan als de woning eenmaal is gekocht.

Het bouwkundig mannetje prikte wat in de kozijnen, noteerde enige vochtplekken, constateerde een barst, bekeek de hoeken, beschreef de gaten, beklom het dak, tikte hier, klopte daar, stampte op de vloer, maakte een aantekening, klapte zijn map dicht en gaf mij de rekening van € 314,60.

Nee hoor, dat bedrag daar gaat het niet om. Dat hoort er gewoon bij. Het zou wel heel zeikerig-Hollands zijn als ik ging klagen over het bedrag dat ik moet betalen waarmee ik mijn zekerheid heb gekocht.
Het gaat hierom: ik weet niet in welke mate ik Utrecht ga missen. Waar heb ik het over; als ik een kwartier flink doorfiets en ik heb wind mee dan ben ik al in het centrum. Maar ja; nu hoef ik dat kwartier niet te fietsen. Dus het zal wel effe anders worden. Maar het huis is leuk en de sfeer is geweldig en de kat gaat mee dus het komt allemaal wel goed.

Toch is Utrecht verlaten niet iets wat je licht doet. De stad gaat van je houden en rekent op je komst als de eerste zonnestralen de terrasjes aan de werfkelders verwarmen. De stad rekent erop dat je erbij bent als Kiteman weer iets moois doet in Tivoli, als er een Gouden Kalf wordt uitgereikt in Vredenburg of als er een Blues- of Smartlappenfestival plaatsvindt in de mooiste cafés rond de Dom en de Schouwburg en in de oude straatjes.

Hoe vertel ik het Utrecht dat ik weer wegga? Hoe vertel ik het de pleinen en de grachten, hoe vertel ik het de huizen? Ehm…
Voordat dit stukje teveel gaat lijken op een gezamenlijke tekst van Frank Boeijen en Stef Bos wil ik besluiten met te zeggen dat ik niet echt wegga. Je bent daar waar je met je hart bent. Dus ik zal voor altijd wel in Utrecht blijven. Daar komt geen bouwkundig rapport tussen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 16 januari 2015


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.5 met 4 stemmen 168Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 januari 2015
Volgens mij vind je het ergens best overdreven, dat dat bouwkundig rapport je 314,60 euro moest kosten! Al die verzekeringen kosten ons immers klauwen aan geld en leveren geen jota op. Je heimwee naar Utrecht is een beetje quasi-weemoedig, mogen we begrijpen. 'Het bouwkundig mannetje klapte zijn map dicht', schrijf je. Maak dat je kat wijs, als je dat niet sarcastisch bedoelt. De titel van je dagcolumn is overduidelijk. Weet je zeker dat je de belachelijke rekening van dat 'bouwkundig mannetje' niet diep in zijn strot hebt geduwd?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)