Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zeuren

Potverdorie wat is er toch aan de hand? Zit heel Nederland in een winterdepressie? Hebben alle journalisten een vreselijke kerst achter de rug? Het lijkt wel of iedere Nederlander doet waar we als volk goed in zijn: zeuren!

Terrorisme, de economische crisis, de buren, de gemeente, de belastingdienst, de politie, onze baas of het weer. Er valt altijd wel iets te bedenken, om over te mopperen. En het lijkt er de laatste tijd wel op, dat elke Nederlander denkt: ik mopper, dus ik besta.

In het buitenland staan wij al langer bekend als volkje dat niet met open armen wordt ontvangen. Wij denken van wel, maar daar zitten wij toch naast. Want het is een illusie om te denken, dat ze over de grens blij met ons zijn. Wij denken dat we een mondje spreken buiten de grenzen. Maar momenteel weet zelfs de gemiddelde MBO leerling niet meer uit te brengen dan 'yes yes' of 'oui oui'.

Misschien denken wij ook, dat we een zak met geld meenemen en dat de plaatselijke marktman daarom heel blij met ons is? Ook al niet waar. Er is geen volk wat zo gruwelijk veel service vraagt voor zijn geld. Er is altijd wel iets te klagen. En omdat we ons over de grens niet kunnen uitdrukken, nemen we de klaagzang mee naar verjaardagsfeestjes.

Nu we allemaal als moraalridder door het leven gaan, wordt het misschien eens tijd om te stoppen met deze onzin. 'Carpe diem', pluk de dag. Sta op met een glimlach en laten we vandaag iedereen op straat eens een 'goedendag' toewensen.

Ik geef toe, het is veel gevraagd.

Maar als we er op zondag niet mee beginnen, doen we het nooit meer.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 25 januari 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 5 stemmen 287Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
26 januari 2015
Email:
moi636yahoo.com
Eens met Joanan. Kritisch blijven is niet te verwarren met zeuren.
Naam:
Lilith de Wit
Datum:
25 januari 2015
Goedemorgen, Gustaf. Goed geslapen vannacht? Ik hoop dat je met het goede been uit bed bent gestapt en ik wens je een heel goede zondag!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 januari 2015
Juist deze rozebrilachtige naïviteit maakt mensen murw en gevaarlijk kwetsbaar als lieveheersbeestjes in de muil van een krokodil. De dag plukken moet je financieel wel kunnen en ook op werk- en relatieniveau. Meer en meer mensen kunnen dat niet meer en vallen automatisch buiten de welvaartsboot.
Ik kan echt niet iedereen op straat een goedendag toe wensen, omdat ik bij voorbaat al word afgeschrikt en negatief veroordeeld door oogklepmensen met uiterst negatieve mensbeelden. Er is veel onderling wantrouwen vandaag de dag en of dat terecht is of niet, het helpt niet mee om iedereen maar te vriend te houden.
Kritisch nadenken over vijandige mensen lijkt mij niet overbodig en zeer raadzaam om een defensief karakter te behouden. Er zijn werkelijk kwaadwillenden, die jou willen vernietigen en die moet je nooit en te nimmer in jouw leefsfeer toelaten. Blijf maar flink zeuren, want er kan door elk zogenaamd vriendelijk mens een levensgevaarlijk onheil gebeuren!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)