Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bokswedstrijd Kali versus Petersen

'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen.' Het bekendste citaat uit het boek Animal Farm. Dieren nemen de macht over op een boerderij en langzaam ontstaat een nieuwe dictatuur onder leiding van de varkens. Ik vind het een heerlijke uitspraak! Zeker 15 jaar geleden dat ik het boek van George Orwell heb gelezen, maar ik gebruik de zin nog steeds om op allerlei verschillende situaties commentaar te leveren.

Zo zat ik gisteren voetbal te kijken. FC Utrecht - Pec Zwolle. Utrechtspeler Kali had paar dagen eerder op de training ruzie gekregen met medespeler Petersen en sloeg hem een gebroken kaak. Mooi gefilmd door RTV Utrecht. Schorsing? Nee, gewoon opgesteld in de wedstrijd, terwijl Petersen zeker zes weken niet mee kan doen. Het gaat al niet zo goed met FC Utrecht en ze hadden Kali hard nodig, vandaar. 'Ja hoor, alle dieren zijn gelijk, maar sommige...' Klonk mijn commentaar vanaf de bank.

Ik zou het op mijn werk eens moeten proberen. Ik sla een collega een gebroken kaak en kom de volgende dag weer gewoon binnengewandeld, ga achter mijn bureau zitten en ga rustig weer aan het werk. Nee. Het is gebeurd dat iemand inderdaad een tik uitdeelde aan een collega na een ruzie. Ontslag op staande voet.

Ik praat slaan niet snel goed, maar de tikuitdeler was in die situatie behoorlijk beledigd en voor van alles en nog wat uitgemaakt door de tikontvanger. Niet echt professioneel. Zou je verwachten dat die dus ook op het matje wordt geroepen. Nee, die kon de volgende dag wel weer gewoon achter zijn bureau gaan zitten. Het was de baas van de afdeling en dat speelt wel mee denk ik dan. 'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige...!'

Kali is trouwens geen blanke jongen. Een mooie gelegenheid voor de anonieme racisten op internet om weer eens lekker los te gaan. Ik las over het oerwoud niet uit de mens kunnen halen, normale reactie voor een moslim en nog zo wat over Badr Kali. Voor die mensen geldt dat alle dieren gelijk zijn, zolang ze maar blond haar en blauwe ogen hebben. Wie het filmpje bekijkt ziet dat Petersen ook lekker mee deed met de ruzie, maar daar hoorde ik niemand over.

Overigens won Pec Zwolle. Ik ben geen fan van Utrecht of Zwolle, maar in dit geval: Lekker puh!

Schrijver: Nico Vinkenman, 3 februari 2015


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 3 stemmen 152Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 februari 2015
Vroeger zongen wij op het schoolplein zoiets als 'Schelden, schelden doet niet zeer, slaan en trappen des te meer!'. Het was een liedje tegen agressief, fysiek geweld.
Die Badr Hari, pardon, Kali, kon zijn fikken niet thuis laten en veroorzaakte zo een gebroken kaak. Hij komt er maar makkelijk mee weg met drie edstrijden schorsingen en wat inhouding op zijn salaris. Blijkbaar hebben ze bij FC Utrecht geen geld voor betere spelers en laten ze hem daarom door spelen. Overigens heeft hij wel publiekelijk zijn spijt betuigd. Hij had het niet moeten doen, maar dat is altijd gemakkelijk praten na een ernstig delict. Ruige jongens, die voetballers, maar het bestuur van die voetbalclub ook, om dit walgelijke incident maar door de vingers te zien, want daar komt de sanctie zo ongeveer op neer. Hij zal dan flink uitgedaagd zijn door Petersen, maar dat vermindert geenszins de ernst van zijn extreme reactie. Zou dat bestuur bang zijn voor Kali's bokstalent?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)