Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Molens

Windmolens zijn mooi. Althans, dat vind ik. Moderne windmolens met hun ranke wieken zwaaien loom de voorbijgangers tegemoet. Vroeger bouwde ik vliegtuigjes en ook toen hield ik van de propellers die aan de voorkant van de Spitfire en de Mosquito zaten. De gedraaide luchtschroef met een dikke voorrand uitlopend in een dun vlak waar het blad de wind loslaat. De lenige vorm, smal bij de basis, breed in het midden en dan weer uitlopend in een spitse, maar toch afgeronde tip.

Nu is men in Stadskanaal tegen de plaatsing van windmolens. De bewoners zijn er tegen, want ze vinden het lelijk. Dat kan. Smaken verschillen. Maar ze zijn ook bang voor waardedaling van hun woningen: ‘de mensen die hun pensioen hebben opgebouwd door hun woning af te betalen, zien de waarde verdampen. De mensen uit het Westen willen geen woning kopen in de industriële omgeving.’

We hebben het hier over Stadskanaal. Het is niet echt een gebied waar mensen uit het Westen massaal heen trekken om woningen te kopen. We hebben het ook over windmolens en niet over de strokarton of andere vervuilende bedrijven die de streek eens gesierd hebben. Als je goed kijkt naar een windmolen zie je dat het weliswaar een heel groot ding is, maar voorwaar niet massief. Je kijkt er dwars doorheen en dat moet ook, want de windmolenbouwer wil eigen zo weinig mogelijk wind tegenhouden.

De belangrijkste reden om windmolens te bouwen is dat we te veel olie, gas en kolen verbranden. Er komt te veel CO2 in de lucht en we krijgen te maken met klimaatveranderingen die zullen leiden tot stormen, overstromingen, te veel regen op de ene plek en te weinig op de andere plek, dus we moeten iets. De windmolens rond Stadskanaal zullen het tij niet keren, maar ze moeten ergens en overal zullen mensen waardedaling vrezen en overal zullen mensen te vinden zijn die de molens lelijk vinden.

Maar we moeten toch iets?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 februari 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 2 stemmen 138Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 februari 2015
Helemaal mee eens. Al die benauwde egoïsten doen wat mij betreft aan moderne donquichotterie!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)