Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opstelten

Hij was in het nieuws deze week. Met name gisteren. Ivo Opstelten, Minister van Justitie en Veiligheid. Als je hem niet zou kennen en hem door de straat zou zien lopen, zou hij een opvallende gestalte hebben. Fors, maar niet beangstigend. Toch zou je natuur je op scherp zetten wanneer hij met zijn norse gezicht op je af zou komen.

Opstelten was dus in opspraak.

Hij zou zijn handtekening hebben gezet onder een akkoord voor het salaris van een ICT'er. Dat salaris was drie keer de Balkenende-norm. Eigenlijk mag een topfunctionaris (want dat is een ICT'er blijkbaar) niet boven de Balkenende-norm uitkomen. Opstelten mocht wel een uitzondering maken, als hij de Tweede Kamer hierover had geïnformeerd. En dat had hij niet gedaan.

Ik vond het onbenullig nieuws.

Ik zag Opstelten zitten in zijn kantoor met twee stapels papier. Keurig gesorteerd door zijn secretaresse Toos. Uit Rottterdam-Zuid natuurlijk. Op één stapel zat een post-it met de tekst 'Doorlezen'. Op de andere stapel zat een geel papiertje waar 'Onderteken, Toos' op stond.

In de laatste stapel zat ook het document van de dikbetaalde ICT'er.

Na het lezen van het betreffende document moet Opstelten gedacht hebben: 'Ah, hét hoofdpijndossier van de politie.' Het wemelde van de problemen binnen de automatiseringsafdeling van de politie. Al jaren stapelde de ene na de andere systeemfout zich op. En dat binnen een veiligheidsdienst! Oplossen dus. Het kost wat, maar dan zijn we er ook vanaf, moet hij gedacht hebben.

De Minister plaatste zijn krabbel.

Even moet het door zijn hoofd gegaan zijn: moet ik hierover de Kamer informeren? Dat lijkt me niet. Er is niemand gebaat bij nog meer problemen. Meer onwerkbare situaties. Bij het opstarten van je politiecomputer moest je al zeven foutmeldingen wegklikken, voor je bij het bureaublad kwam. Elk kamerlid wist dit. In de wandelgangen werd er zelfs cynisch over de 'ok'-start-up van de politie gesproken.

Verantwoording afleggen niet nodig vond Opstelten.

Morgen is het maandag. Dan loopt Toos het kantoor van de Minister van Justitie en Veiligheid als eerste binnen. Zij is er altijd een kwartier voor Ivo Opstelten. Ze zet dan koffie en maakt een schaaltje met koekjes en ze legt de kranten klaar. Het is een rustig begin van een nieuwe week, waarin Toos en Ivo veel met elkaar via gele papiertjes communiceren. Daarom vond de minister het belangrijk om elke maandag eerst rustig bij te praten.

Wanneer hij morgen binnenkomt hangt hij zijn jas op. Toos vraagt of de koffie op tafel kan komen? 'Natuurlijk' bromt Opstelten dan. Het is nog vroeg. Snel verdwijnt hij nog even naar het toilet. En wanneer hij daarvan terugkomt wrijft hij in zijn handen en loopt hij naar Toos. Hij geeft haar drie zoenen en knijpt haar bijna fijn in zijn armen. Daarna zegt hij: Lekker Toos! Hij pakt een stoel en begint hij over zijn kleinkinderen. Over zijn tuin en de regen. Misschien over Feyenoord.

Maar zeker niet over een ICT'er.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 22 februari 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 221Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 maart 2015
Op 9 maart 2015 zijn Opstelten en Teeven uit eigen beweging opgestapt. De gerechtigheid begon eindelijk aan hun geweten te knagen, om niet te zeggen als een bom in te slaan. Al is de leugen nog zo snel...
Om langdurig gezichtsverlies af te wenden, stapten ze nu maar zelf op, ter voorkoming van een lange, publieke martelgang door de oppositie in de Tweede Kamer en de opjagende media. Twee VVD-brompotten, die als laffe honden met de staarten tussen hun achterpoten uit zichzelf opzouten. Een nationale feestdag.
Maak je over hen geen zorgen, want hun bankkluizen puilen uit van de euro-briefjes en via via krijgen ze wel weer een of ander dubieus topbaantje in erudiet luilekkerland, al hebben ze dat allang niet meer nodig.
Ze zullen herinnerd worden als door de mand gevallen leugenaars, die bijna vijf miljoen aan staatsgeld vergokt hebben, nota bene aan een topcrimineel. Als die Cees Hasjdealer nog leeft, kunnen we dan niet dat onrechtmatig weggegeven geld terug eisen, omdat het transparante goochelduo Ivo & Fred niet toerekeningsvatbaar verklaard kan worden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 maart 2015
En nu weten we dat deze keurige heer Bommel 4,7 miljoen gulden aan de topcrimineel Cees H(aha) heeft overgemaakt, inplaats van 1,2 miljoen, zoals hij met een stalen gelaat in de Tweede Kamer beweerde. Teeven zat in het complot en de advocaat van Cees heeft het afschrijfbonnetje nog ergens in een dikke kluis liggen. Waarom logen Opstelten en Teeven? Simpel, om de bevolking niet te chockeren, laat staan te alarmeren. Als deze dikke patsers al een zware crimineel met vijf miljoen trakteren, dan weet je als beschouwer, dat ze zichzelf ook wel onrechtmatig enkele extra miljoenen hebben toegeschoven. Dat zal ongetwijfeld. De zware criminaliteit draagt ook dassen en strakke maatpakken. Opstelten oreert zo misleidend vormelijk en met de rappe tong, dat je er bijna in stinkt, maar onderhuids is hij dus een sluwe vos, die zijn malafide praktijken af schermt. Uiterst zorgwekkend voor de rechtsstaat!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 februari 2015
Zo zie je maar, dat het uiterlijk van een mens niets zegt over het innerlijk. Zijn zogenaamde vorsende, rechtvaardige, doortastende blik is slechts de buitenkant. In feite lapt hij meer aan zijn laars, dan de gemiddelde topcrimineel. Mooi opgezette tegenaanval.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)