Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rusland

Rusland is een land in verandering. Al jaren maakt Rusland zich steeds verder los van Europa. De wijze waarop dat gedaan wordt, roept in heel de wereld vraagtekens op. De homohaat is één voorbeeld. De veel besproken oorlog in de Oekraïne een tweede voorbeeld.

En ga zo maar door.

Helaas lijken de ontwikkelingen onder Vladimir Poetin steeds verder terug te gaan naar communisme. Het systeem dat gebaseerd is op de gedachte dat iedereen eten, een huis en werk heeft. In veel landen is dit politieke systeem mislukt. En onder Poetin kunnen we spreken van ‘nieuw communisme’. Het creëren van een dictatuur, onder een masker.

De Russen hebben het communisme in hun bloed. Eigenlijk weten de Russen niet beter. Misschien kunnen zij ook niet anders dan in deze staatsvorm leven. Wanneer een land al zoveel jaar schuil gaat onder een politiek systeem, is een hervorming bijna onmogelijk. Natuurlijk zijn er voorbeelden van landen waar deze hervormingen zijn geslaagd. Polen is een goed voorbeeld. De redelijk westerse samenleving daar is een heel eind op weg. Maar die verandering is ingezet door westerse bemoeienis.

En die accepteert Rusland niet.

Gisteren is er een bedenkelijk hoofdstuk bijgeschreven in de Russische historie. De oud vice-premier Boris Nemtsov werd vrijdagavond doodgeschoten. Nemtsov was in Moskou omdat hij een mars wilde organiseren tegen de crisis in Oost-Oekraïne. Dat de mars niet doorgaat lijkt nu vanzelfsprekend. In de schaduw van het Kremlin werd hij beschoten vanuit een auto, zo meldde nu.nl gisteren. Nemtsov was pro-westers en een voorstander van bijvoorbeeld marktwerking.

Een woordvoerder van het Kremlin vertelde dat Poetin de aanslag zou hebben veroordeeld. Daar beginnen de twijfels al te ontstaan. De President zou toch zelf voor de camera’s kunnen verschijnen om dit te vertellen?

Niet dus.

In dezelfde reactie werd gemeld, dat de moord een provocatie zou kunnen zijn aan het adres van de Russische President. Maar dat de populariteit van Nemtsov, ‘met alle respect’, maar weinig voorstelde.

Een vreemde reactie.

Te meer omdat het Kremlin zichzelf tegenspreekt. Waarom zou een tegenstander van Poetin, de eveneens kritische en pro-westerse Nemtsov ombrengen als provocatie?

Je eigen bloed verloochen je niet!

Ik denk dat we moeten accepteren dat Rusland steeds verder van ons afdrijft. De situatie in Rusland verslechtert. De persvrijheid en gelijke rechten voor de inwoners staan onder druk. En de politiek getinte moorden die steeds plaats vinden. Ik denk dat we ons moeten gaan voorbereiden op een Tweede Koude Oorlog.

IJskoud.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 1 maart 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 1 stemmen 151Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 maart 2015
Poetin is geen democraat, maar een dictator, die zijn tegenstanders laat vermoorden en dan ook nog met een Pinokkio-neus komt vertellen hoe erg hij dat allemaal vindt. Hoe paranoïde-schizofreen kun je zijn.
De corrupte, extreme zelfverrijking van deze maffia-baas en zijn roversbende begint de spuigaten uit te lopen. 'Rijkdom is diefstal!', zei Nietzsche terecht.
Toch moet je oppassen om deze signalen te bestempelen als een nieuwe Koude Oorlog, want dat is overdreven en ongenuanceerd. In Rusland zijn er genoeg mensen, die de hypocriete machtswellust van Poetin wel doorzien en die Europa vriendelijk gezind zijn.
We kunnen onze energieën beter op hen richten, de veelal arme bevolking, die door Poetins krankzinnige zelfverrijking wordt buitengesloten. Poetins macht is tanende, wat ik je brom, de brute moord op Boris Nemtsov brengt hem steeds meer in verband met politieke executies. Hij is niet de grote staatsheld, die hij zijn volk voorspiegelt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)