Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gewoon

Het was een gewone zaterdagochtend. Het was gewoon grijs buiten en ik had gewoon de tijd om te ontbijten. Gewoon met een krant.

Met de Volkskrant.

Op pagina twee zag ik Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD. In deze drukke en rumoerige VVD-tijd had hij toch nog een gaatje in zijn agenda voor een interview met de Volkskrant. Op de voorpagina had ik zijn foto al gezien, maar het was nog niet tot me doorgedrongen dat het Halbe Zijlstra-zaterdag zou worden. 

Ik was nog niet zo scherp op de voorpagina.

Nadat ik de voorpagina had opengeslagen, las ik dat Zijlstra 'een mildere dialoog met dictatoriale regimes' zou willen. Volgens de VVD moet er een omslag komen en is het tijd voor een realistisch buitenlandbeleid.

Nu was ik scherp.

Er zou meer tijd besteed moeten worden aan het gesprek. De geheven vinger zou averechts werken volgens de VVD-fractievoorzitter. Maar wat blijkt gedurende het artikel, de VVD wil dit met name vanwege de vluchtelingenstromen die ontstaan richting Nederland.

Zijlstra zegt het zo: 'Als de instabiliteit in het Midden-Oosten en Afrika voortduurt, zal een deel van de vluchtelingenstromen onze kant opkomen. In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is.'

Alle radartjes in mijn hoofd draaien nu op volle toeren, er komt zelfs stoom uit mijn oren.

Als ik het goed begrijp, vindt de VVD het te billijken, dat mensenrechten worden geschonden onder zo'n regime. Want we kunnen het toch aankijken hoe het loopt als we in gesprek gaan? Op de koffie bij een willekeurige dictator, die mensen de doodstraf geeft omdat ze een andere mening hebben. Wat maakt het uit dat in onze Grondwet is vastgelegd, dat Nederland de taak heeft om op te komen voor de internationale rechtsorde? Zijlstra wil voortaan 'niet meer meteen de mensenrechtenkaart trekken'.

Gewoon.. omdat het goed is voor onszelf.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 29 maart 2015


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 4 stemmen 174Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 maart 2015
Helemaal met je eens. Over mensenrechten valt niet te onderhandelen. Punt uit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)