Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Overmacht

De was machine was kapot.
De meneer van LG kwam op tijd, was heel aardig en legde alles uit wat ie zag en deed.
Ik kan het nu ook denk ik.
Afvoerpomp kapot. Dat wist ik al. Code OE betekent zoiets als Pomp Kapot. Vandaar die letters O en E. Japans hè?
Wat doe je met zo’n beestje van 10 jaar oud? Een reparatie is al gauw 150 euro en wat kost een heel nieuw apparaat? Maar ik was tevreden over het ding en kapotte sokken gooi ik óók al weg en meneren die wasmachines repareren moeten ook leven dus de keuze was gauw gemaakt. Net als de wasmachine.
Zorgvuldig werden de onderdelen weer vastgeschroefd en er bleef niet één schroefje over. Nog even een korte test, nergens een lek en de reparatiemeneer en ik waren tevreden. Als we vrienden waren geweest, hadden we er een biertje op gedronken.

Apparaten mis je met name als ze het niet doen. Geen computer, geen verwarming, geen mobieltje, geen wasmachine… Ineens ben je onbereikbaar, heb je het koud en zit je in je vieze kleren te ganzenborden. Erg hè, die afhankelijkheid? Welnee, het is heerlijk om af en toe te beseffen hoe kwetsbaar je bent. En dat je helemaal niet dood gaat als de stroom eens uitvalt. Ineens moet je improviseren, bij de buren aankloppen, vervangend materiaal zoeken, spullen aan mekaar plakken, oude versies gebruiken, de handen uit de mouwen steken, overleggen, behelpen, uitstellen, nakijken, regelen; en dat is genieten.
Overmacht is zo’n fijn begrip. Een excuus om dingen anders te doen, om dingen niet te doen, om eens fijn uit al je keurslijven te stappen. Overmacht is de perfecte manier om burn-out te voorkomen, om sleur te vermijden, om te veranderen.

Wat ben jij laat vandaag? Ja overmacht.
Wat heb je met je haar gedaan? Ja overmacht.
Ga jij 6 weken op vakantie? Ja overmacht.
Die kleren… Overmacht.
Kook jij niet vanavond? Overmacht.
Soms zou ik willen dat jij nooit geboren was! Tja…

Schrijver: Marcel Harmsen, 17 april 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 4 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)