Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Middendorp

De Volkskrant was gisteren in opspraak door de columnist Peter Middendorp. Hij schreef een artikel over een veewagon die was aangekocht voor het museum van Kamp Westerbork. Middendorp concludeerde dat die veewagon niet origineel kon zijn. Volgens hem werden de Joden met personentreinen vervoerd.

Mijn mond viel open.

Je hoeft niet veel te weten over de Tweede Wereldoorlog om enig idee te hebben van de schrijnende gebeurtenissen. Blijkbaar was dit voor de columnist van een landelijk dagblad te hoog gegrepen. Zelf verklaarde hij via De Volkskrant dat hij deze fout wijt aan "verstandsverbijstering, tunnelvisie, eenzijdige gerichtheid op zaken die mijn ideeën bevestigden, of domweg te stom om zaken nog eens goed te controleren".

Mijn mond viel nog verder open. Controleren? Tunnelvisie?

Ik schrijf dit niet om een collega columnist af te vallen. Maar een medewerker van een landelijk dagblad heeft dit soort feiten over de Tweede Wereldoorlog dus niet in zijn hersenen gegrift staan?

Excuses, maar het voelde alsof ik inmiddels was gestart met kwijlen.

Nu begrijp ik de bezorgdheid van de commissie voor de Dodenherdenking én de Bevrijdingsdag ook heel goed. Ik dacht als gewone burger, dat de impact van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten zou worden. Ik vind dat elke Nederlander verplicht én op zijn minst Schindler's List zou moeten bekijken. En ja, in deze film wordt een Hollywoordweergave van de Tweede Wereldoorlog neergezet.

Ik heb mijn mond maar weer dicht gedaan en het een en ander schoon gemaakt met een zakdoekje. En ik herpakte me.

De zeperd van Middendorp heeft mogelijk ook iets positiefs te weeg gebracht. Onwetenden zoals hij zouden het hele jaar door met dit soort feiten geïnformeerd moeten worden. Bijvoorbeeld via diezelfde Volkskrant. Een feit zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat de binnenstad van Rotterdam fel gebombardeerd is tijdens de WO II.

Commissie Middendorp.

En ik bied me bij voldoende reacties aan (waaronder goedkeuring van de columnist zelf) om deze commissie op te zetten.

Gustafkreuz@gmail.com

Schrijver: Gustaf Kreuz, 3 mei 2015


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.2 met 6 stemmen 173Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)