Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Whisky

Whisky. Als bed, bad en brood niet meer je eerste zorg is kan het gebeuren dat je in een weekend zomaar een uurtje of vijf bezig bent met het proeven van whisky. Mij overkwam het op een vriendenuitje. Dat uitje staat al jaren in het teken van stevig wandelen. Maar net als bij een goed huwelijk proberen we de sleur buiten de deur te houden door er iedere keer weer iets bijzonders van te maken. Dit keer was dat dus een proeverij.

Na het avondmaal relaxed onderuit en nippen van de verschillende whisky's, zoals sommigen van ons verwacht hadden, was er niet bij. De organisator had een volwaardig programma voor ons in petto. Dus namen we twee avonden op rij plaats aan de lange keukentafel, met voor elke zitplaats een glaasje en een programmaboekje. In het midden van de tafel stonden de whiskyflessen. Er was water om het glas en de mond te spoelen, een pipet om waterdruppels aan de whisky toe te voegen en pure chocolade en zalm om de smaakbeleving te verfijnen. Voor het laatste doel was ook een verstuiver om de whisky over de zalm te verstuiven. Whisky proeven is serieus business, daar liet de organisator geen twijfel over bestaan.

Het boekje vormde de ruggengraat van het programma. Het hield ons twee avonden kaarsrecht overeind aan de proeverijtafel. Alsof het een klassikaal practicum scheikunde betrof hielden we het kostbare vocht tegen het licht om de kleur te bepalen, voegden we waterdruppels toe, walsten de whisky het rond in het glas en roken er aan. Om dan eindelijk een slokje te nemen en de analyse af te ronden. Het resultaat ervan noteerden we in ons boekje.

'Zoet. Eerlijk. Smaakt zoals ie ruikt. Blijft in je keel hangen. Kun je rustig cadeau doen: allemansvriend. Zwaar weer whisky. Lange afdronk.'
Ook de associaties worden genoteerd: 'Plastic regenjas, oude gymschoenen, wegschietende vuurpijl, diesel.' En als de stemming er al wat meer in zit: 'geen sletje, hard to get girl,' en nog meer typeringen die de stemming goed weergeven maar niet noodzakelijkerwijs leiden tot meer duidelijkheid over de geur- en smaakbeleving.
We zien ook een video van kenner Ralphy die voor zijn blog zijn neus al boven 534 verschillende whisky's heeft gehouden. In review 173 herkent hij in een 17 jaar oude blend van Ballentines maar liefst 14 geuren en 13 verschillende smaken.

Mij lukt het niet. Het geeft ook niet. Het is fascinerend om te ervaren wat voor een wereld er schuil kan gaan achter een drankje. Of eigenlijk achter de complexiteit van onze zintuigen. We hebben ons er prima mee vermaakt en een top 5 samengesteld van de whisky's met de hoogste scores. Voor wat het waard is. Lekker of niet lekker. Dat was tot nu toe mijn criterium. Benieuwd of daar met de nieuwe wetenschap nog wat verfijning in kan worden aangebracht.

Schrijver: de Thuistoerist, 4 mei 2015


Geplaatst in de categorie: mannen

2.9 met 7 stemmen 354Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Een vriend
Datum:
12 mei 2015
Om de sleur echt definitief overal vandaan te houden in het vervolg graag uitsluitend thee proeven!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 mei 2015
Ben zo benieuwd naar jullie top 5!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)