Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dr. Mr. Jan Roelof Lunsing

Gistermiddag om 15.48 uur behaalde onze vaste dagcolumnist Jan Lunsing zijn doctoraat aan de Universiteit van Twente. Hij promoveerde op het proefschrift 'De Kloof' dat hij met verve openbaar verdedigde.

Als hoofdredacteur van onze site feliciteer ik Jan (en zijn eega Juultje) van harte met dit wetenschappelijke succes. Ik ben blij dat Jan wil doorgaan met het publiceren van zijn leerrijke dagcolumns op de donderdag.
Ook vandaag laat hij hieronder na de feestdag van 13 mei niet verstek gaan!


Johan MostertmanPremier in het torentje

Toxopeus zit in grijs pak achter het bureau. Hij is aan het werk. Je denkt bijna, als je de foto bekijkt, ssht, er wordt gewerkt. De man leest een stuk, pen in de hand, rechts dikke boeken, mogelijk is daar een agenda bij en links een stapel papier waarvan de kijker kan vermoeden dat die nog gelezen moet worden. Achter hem op een tafeltje op twee niveaus verschillende stapels mappen en links in de kast een naslagwerk in zestien kloeke delen. De boodschap is duidelijk: hier wordt gewerkt. Hier wordt gelezen. Twee lege stoelen tegenover het bureau leggen uit dat er regelmatig bezoek is dat met de premier overlegt.

De kamer straalt rust uit. Het enige wat herrie kan maken is de radio, maar gezien de sereniteit van de foto denk ik dat hij uit staat.

En dan Rutte. Ook hier een premier aan het werk. Maar Rutte leest niet, zit niet, maar staat voor het raam in een houding die verraadt dat hij er net heen is gelopen en die niet meer dan een halt is voor hij verder gaat met ijsberen. Hij kijkt even uit het raam, naar het land, vermoed ik. En hij belt, met het land, vermoed ik. Niet met een vaste bakelieten telefoon die het bureau van Toxopeus stilzwijgend siert, maar met een moderne mobiele telefoon.

Achter Rutte een bureau. Groter, met een stoel met wieltjes, want zelfs als de premier zit moet hij zich kunnen verplaatsen. Op het bureau nog wel wat papier, maar veel minder en er is al helemaal geen tafeltje met nog meer mappen, geen naslagwerk, geen agenda en geen stoelen tegenover het bureau. Wel een aantal zware stoelen langs de muur die bedoeld zijn voor vergaderingen, waarbij alleen de premier beschikt over een bureau.

Zo laten twee foto’s zien dat tijden veranderen.
Premiers blijven werken, maar de een doet het bellend en pratend, en de ander doet het lezend en reflecterend. Beiden moeten vertrouwen uitstralen, maar vroeger bestond dat uit een man die noeste arbeid verrichtte en verder niet gestoord mocht worden en nu bestaat het uit een man die iedereen stoort omdat hij van iedereen wil weten wat nodig is voor het land.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 mei 2015


Geplaatst in de categorie: tijd

4.4 met 5 stemmen 228Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
18 mei 2015
Email:
moi636yahoo.com
Gefeliciteerd! Mooi man.
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
14 mei 2015
Dank voor alle felicitaties en complimenten.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 mei 2015
Geestige en wijze column met een spitse laatste alinea.
Ook mijn felicitaties voor een zeer gewaardeerd Dagcolumnist. Wijsheid, humor en een lichte toon maken Jan's columns hier voor mij onderscheidend.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
14 mei 2015
Van harte gefeliciteerd!
Naam:
J.de Groot
Datum:
14 mei 2015
Een welgemeend: Proficiat!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 mei 2015
Bedoel je Edzo Toxopeus? Was die dan ooit VVD-premier? Door die vergelijking karikaturiseer je Rutte als een rondjesdraaiend, initiatiefloze leeghoofd, dat zijn landsbestuur overal vandaan plukt.
Dat is wel geslaagd!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)