Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dapper

Zo dapper als een leeuw.

Een leeuw is groot. Heeft grote tanden en scherpe klauwen. Er is bijna geen beest dat niet bang is voor een leeuw en de enkele dieren die niet bang zijn voor leeuwen, zijn nauwelijks geneigd om een leeuw lastig te vallen. Nee, dan een merel.

Hip, hip, hip, langs de struiken, kijken of er een poes is, pikken of er eten is, hap, en verder, hip hip hip. Overal kan gevaar loeren. Een vos. Een wezel. Maar onvervaard hipt hij verder. Niet argeloos, maar ik zie ook geen zenuwen. Dit is dapperheid. Elke dag weer wordt het kleine leventje gewaagd om te kunnen eten.

Soms zie je hem luid zingend op de punt van een dak. Zingen, kijken of er een roofvogel is, en verder zingen om duidelijk het territorium af te bakenen. Een leeuw brult ook en wellicht om dezelfde reden, maar als een leeuw brult kruipen alle dieren in hun schulp. Bij een zingende merel kijken we op. Wat mooi. Wat helder. Wat zuiver van toon. En een roofdier kijkt op: wat lekker.

Ik ken een huis waar een merel het huis binnen hipt, kattenbrokjes snaait en weer naar buiten gaat. Ik stel daarom voor om de betekenis van het gezegde te veranderen. Hij is zo dapper als een leeuw kan spottend worden bedoeld. Het is geen kunst dapper te zijn als een leeuw. Maar als iemand zo dapper is als een merel, ja, dan durft hij dingen die een normaal mens niet in zijn hoofd haalt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 juli 2015


Geplaatst in de categorie: biologie

4.0 met 5 stemmen 214Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 juli 2015
Ik ben het helemaal met je eens. De dapperheid van de merel is inderdaad veel groter, dan die van de gemakzuchtige, luie leeuw, die amper een poot hoeft uit te steken om van een flinke barbecue te kunnen genieten. Bovendien zingen merels wonderschoon en zijn ze dichters pur sang en qua poëzie onovertroffen.
Leeuwenhart wordt merelhart!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 juli 2015
scherpzinnig opgemerkt, beste Jan
misschien is het woord
dapper voor de leeuw
en vermetel voor de merel

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)