Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Blatter et alii

Blatter is maar één man. Hij is echt niet de enige en waarschijnlijk is de hele FIFA-organisatie erop ingericht om geld te verplaatsen naar de machtige mensen binnen de FIFA-organisatie.

De organisatie werkt als volgt. Blatter et alii moeten de macht veroveren en houden. Dat doen ze door geld te geven aan mensen die mogen stemmen. Dat geld geef je aan de bobo’s uit de armste landen, want die zijn goedkoper en komen uit landen waar de bobo’s gewend zijn om geld te krijgen in ruil voor diensten. Met andere woorden: mensen uit landen waar omkopen de norm is.

Blatter et alii kopen dus hun macht.

Maar het geld moet ook ergens vandaan komen. Dat komt uit drie belangrijke bronnen. Een kleine bron zijn de rijkere leden: de westerse landen. Zij betalen omdat de FIFA het monopolie heeft op de wereldcup en daarnaast, maar dat is meer een zaakje voor het gewetentje, omdat de FIFA doet aan ontwikkelingshulp.

Een belangrijker deel komt van de grote sponsors voor wie het worst is of er corruptie is, zolang ze maar zendtijd krijgen rond de best bekeken televisieprogramma’s in de wereld en zolang de corruptie niet al te duidelijk zichtbaar is. Met andere woorden: zolang voetbal een feest is, blijven de sponsors komen. Ook hier speelt een rol dat de FIFA het monopolie heeft.

En een ander belangrijk deel komt uit landen die een toernooi willen organiseren. Deze landen moeten ook met hangende pootjes naar de FIFA omdat de FIFA het monopolie heeft. Er kan dus aan deze landen een forse bijdrage gevraagd worden om de inkomsten van Blatter et alii op peil te houden.

Dat betekent ook dat de westerse bonden nauwelijks macht hebben. Ze hebben te weinig stemmen en te weinig geld om Blatter et alii van hun troon te stoten. Het enige wat rest is gebruik te maken van de middelen die de rechtstaat biedt. En dan geldt weer: de meeste opsporingsbureaus in de wereld zijn te klein om een internationale moloch aan te pakken.

Er is één voetballand, niet eens een belangrijk voetballand dat wel beschikt over een groot, internationaal opererend opsporingsbureau.

Dat is het land van de FBI!

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 juni 2015


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 3 stemmen 862Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 juni 2015
FIFA: Fortuingraaiende Ikgerichte Feestvierende Asocialen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)