Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sollicitatie

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij wil ik de motivatie uiteenzetten die mij ertoe brengt te solliciteren op de vacature van leraar muziek (15 uur per week, 2-e graads bevoegdheid) aan uw school.

Allereerst wil ik u vertellen dat ik vanaf mijn vroegste jeugd een passie heb gevoeld die groter was dan ikzelf, telkens wanneer mijn ziel geraakt werd door het magische tapijt van dooreengeweven klanken dat via de ether het trommelvel van mijn opperhuid en de paukenvliezen van mijn innerlijk gehoororgaan in complexe trillingen wist te zetten.

Het teleporteerde mij naar fijnstoffelijke oorden, waar ik in de cocon van het fluïdum dat muziek veroorzaakt wanneer het de structuur van de atmosfeer transformeert, mij beschermd en gekoesterd voelde door de geesten van ontvankelijke geniën wier namen in de cartouches van de galerijen der concertzalen zijn geëtst.

Niet slechts klassieke muziek bewoog mij, maar ook contemporaine uitingen van verlangen, vreugde, plezier, humor en de vele nuanceringen van stemmingen die sluimeren in de inborst van iedere levende mens totdat die worden wakker gekust door de kietelingen van klanken die soms uit iets triviaals als een transistorradio, of tegenwoordig IPod, tevoorschijn kunnen komen, bleken sympathieke resonanties in het tijdelijke, hoogst sensitieve raamwerk van mijn lichaam teweeg te brengen.

Ik interesseerde me dan ook al op jonge leeftijd mateloos voor alle mogelijke ‘soorten en genres’ van muziek, wier afbakeningen voor mij totaal irrelevant waren en zijn.
Vanwege de fascinatie voor de gebeurtenis van muziek, de ervaring van het innerlijk vibreren, de massage van het emotionele lichaam, de tranen en het kippenvel, de diepgang van de reis en de algehele onwetendheid en oppervlakkigheid erover die ik ervoer wanneer ik sprak met mijn omgeving, besloot ik om muziek te gaan studeren aan een daarvoor bevoegd instituut in het Noorden van ons land.
Met gelijkgestemden, in een uitgestrekt muzikaal speelveld waarin zeer verscheidene vaardigheden, interesses, expertises, benaderingswijzen, belevingsnuances en kwaliteiten, vrijelijk tot bloei konden komen en elkaar konden kruisbestuiven, bracht ik zo’n zevental jaren in opperste verrukking door.

Na het behalen van mijn diploma diende de noodzaak zich aan om vanuit deze onderdompeling in het nectar van de goden door middel van het geven van muzieklessen in mijn dagelijkse onderhoud te voorzien.
Daartoe verhuurde ik mij aan enkele ‘middelbare scholen’ alwaar ik in afgemeten quota van tijd en ruimte mijn liefde en inzicht trachtte over te hevelen naar de jeugdige populatie van deze regionen.
Niet altijd was ik daarin succesvol. Vaak niet.
Meestal was het een ramp. Een dagelijkse nachtmerrie.
En ’s nachts, badend in het klamme zweet van de anticipatie, van de wanhoop, van het onbegrip, van de discrepantie, van de wederzijdse handboeien der maatschappelijke orde, luisterde ik naar de op vinyl krassende meesterwerken, om mijn ziel te immuniseren tegen de volgende aanslag die me wachtte.

Daarom heb ik een aantal jaren geen les gegeven.
En ik dacht dat ik nu wel weer zou kunnen beginnen.
En daarom begon ik deze sollicitatiebrief.

Maar ik realiseer me dat het alleen maar erger geworden is in de tussentijd.
Terwijl ik mijn kostje bij elkaar schraapte als magazijnknecht, winkelbediende, postbode, taxichauffeur, wijnverkoper, dirigent, lopendebandwerker, orderpicker, receptionist en wat al niet meer.
Veel en veel erger. En ik ben intussen nóg naïever geworden omtrent de mentale en emotionele constitutie van de huidige puber.

En daarom zie ik er maar van af om bij u te solliciteren…

Ik dank u voor uw aandacht

Hoogachtend Ton Hettema

Schrijver: Ton Hettema, 6 juni 2015


Geplaatst in de categorie: werk

4.0 met 5 stemmen 220Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
23 augustus 2015
Een heerlijk stuk tekst! Als tweede vak biologie lesgeven zit er echter niet in, gezien je anatomische voorstelling van zaken van het gehoororgaan hierboven. Maar dat maakt helemaal niets uit als we eens lekker willen lachen.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
7 juni 2015
'k Ben zeer benieuwd of deze brief beantwoord wordt
met die van jullie ben 'k gans ingenomen
misschien dat ik nog ergens in kan stromen
solliciteren is een vreemde tak van sport

want sinds de nieuwe wet-participatiemaatschappij
kan ik zó aan de slag hier in de kippenslachterij
Naam:
NN
Datum:
6 juni 2015
Geachte heer Hettema,

Wij hebben ook nog een conciërge nodig. Dat is u vast, gezien uw opleiding, op het lijf geschreven.
Als u daarnaast beschikt over enige blokfluitkwaliteiten om het tuig in het gareel te houden beschouwen we dat zeker als een pree in de sollicitatieprocedure.

Hoogachtend,

Het Schoolbestuur
Naam:
An Terlouw
Datum:
6 juni 2015
Lieve Ton,
wanneer deze sollicitatie brief mij onder ogen zou komen,
was je zeker en vast zonder overleg op gesprek gekomen. Zoveel eerlijkheid dient te worden beloond met een vaste baan,
ik wilde dat je bij mij voor de klas had gestaan!

Begrijp dat je daarin niet bent geïnteresseerd,
jammer want de school had er in ieder geval VEEL van geleerd!

Prachtig gedaan.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
6 juni 2015
Wat mij betreft ben je aangenomen. Mensen als jij zijn hard nodig in de ontzielde schoolfabriek!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 juni 2015
De categorie 'humor' is wel degelijk ook op zijn plek bij deze hoogdravende en hoogst uitzonderlijke sollicitatiebrief, die blijkbaar daadwerkelijk is verstuurd, wat nog het mooiste is. Met een bombastische woordenbrij wordt jouw voorliefde voor de muziek beschreven en dan ineens het beklemmende inzicht om zienderogen in de fout te gaan. Mooi woordgebruik en heerlijk ontluisterend.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)