Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederlandse identiteit door Herman Pleij

Herman Pleij doet een uitdrukkelijke, omslachtige en met bijvoeglijke naamwoorden gelardeerde poging om duidelijk te maken dat je in gelul kunt wonen, maar slaagt daar niet in. De oorzaak is deze. Hij beschrijft de Nederlandse cultuur net zoals iemand een hond zou beschrijven door te schrijven over een kop, een staart, poten, geblaf, gejank en een tong uit de bek, maar zonder uit te leggen hoe alles aan elkaar vast zit en zonder de hond te vergelijken met andere levensvormen, zoals de dahlia, de mus, een kat, een hyena of een wolf.

Met andere woorden: hij beschrijft veel loshangende feiten, springt door de tijden, laat weg wat niet past en legt tussen die feiten geen ander verband dan de geweldige titel: ‘moet kunnen’. Er is geen dwingende oorzaak of noodzaak, geen theorie, geen alternatief die om bepaalde redenen in de Nederlandse cultuur niet en elders wel tot stand is gekomen. Het is lucht. Een wolk waarin je, met enige fantasie, kunt doen of het iets anders is dan een wolk die in seconden weer verwaait tot een andere vorm. Net als het ineens zien van een wolk die een hond is, is het boek op zijn best vermakelijk.

Het boek is dankzij optredens van Pleij in De Wereld Draait Door en dankzij de naarstige zoektocht naar een Nederlandse identiteit ook nog een bestseller. De titel is ijzersterk, maar vooral omdat het de lading van het werk zo goed dekt. Het moet kunnen om woorden en beweringen in een willekeurige volgorde te plaatsen. Ik vind ook dat het moet kunnen dat een drukker dit schrijfsel verspreidt en boekhandels u dit aanbieden. Het moet ook kunnen dat u het werk koopt of aan uw vrienden geeft.

Maar ik raad het niet aan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 juni 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

5.0 met 3 stemmen 1.349Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 juni 2015
Wauh!, een vlijmscherpe boekrecensie, die er in hakt! Alleen die Delfts blauwe omslag al!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)