Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pinkpop

Dit weekend wordt het grootste muziekfestival uit de Nederlandse muziekgeschiedenis weer gehouden. Ik heb het natuurlijk over Pinkpop. De lettergreep 'Pink' slaat tegenwoordig niet meer op Pinksteren. Daarom komt het goed uit dat de pop uit het logo van het festival nog wel 'pink' is.

Toevallig liep ik deze week langs een VMBO. Het kan ook een ander middelbaar instituut zijn geweest. Maar in tegenovergestelde richting van mij kwamen twee meisjes aangelopen. Ik schat ze dertien. Ze kibbelden wat en giechelden zoals dat bij meisjes gaat. Vlak voordat ik me op andere zaken om me heen wilde gaan richten, viel mijn oog op het t-shirt van één van de meiden. In een ronde cirkel stond 'The Ramones' geschreven. Heel even versnelde mijn hartslag. Maar ik bekeek het meisje met het muziekshirt nog eens goed. Nee, zij kon geen idee hebben wat ze op haar shirt had staan. Net als de duizenden andere shirts met 'print', moet zij gedacht hebben dat er geen betekenis achter dit gekke woord zat. De meisjes passeerden.

Ik zuchtte.

De rest van de week worstelde ik met de vraag of ik dit jammer vond of begreep? Ik kon moeilijk van die meiden verwachten, net zo gefocust te zijn op teksten als ikzelf. En ik kon hen toch niet kwalijk nemen, dat ze The Ramones niet kenden?

Toch?

Even voelde ik me schuldig, omdat ik de meisjes niet had uitgelegd wie The Ramones waren. Ik had hun niet meegenomen naar een muziekzaak, waarvan we er in de stad gelukkig nog één uitstekende hebben. Met meters nieuw en oud vinyl! Ik had haar kunnen uitleggen wat voor muziek zij maakten en waarom!

Ik zag me al staan.

Dave Grohl, zanger van de Foo Fighters brak zijn been in Zweden gisterenavond. De groep die als afsluiter stond geprogrammeerd op de zondagavond heeft moeten afzeggen. De band had de set nog afgespeeld in Zweden. Toen Grohl terugkwam uit het ziekenhuis heeft hij met zijn been in het gips het optreden nog afgemaakt.

En daar ging ik opnieuw!

Je kunt toch niet van een tiener op Pinkpop verwachten, dat hij of zij Dave Grohl als drummer zou moeten zien? Die was hij wel, van Nirvana natuurlijk. Ik zie hem nog zitten tijdens het optreden van Nirvana bij MTV Unplugged. De drummer had een staartje en zag er mager uit. Hij zat achter Kurt Cobain die een wollen vest droeg en er in mijn gedachten destijds inderdaad uitzag alsof hij het leven niet meer zag zitten.

Ik besloot de overdenkingen naast me neer te leggen.

Een generatiekloof is een natuurlijk iets. Je hebt de wijsheid te pacht, maar hoeft deze niet meer altijd te delen zoals in de studententijd. Het gaat zoals het gaat. En wanneer gevraagd kun je de muziekkennis die je hebt delen met je omgeving.

Met die gedachte heb ik rust gevonden. Vanavond ga ik met mijn vrouw de samenvatting van het festival op televisie bekijken. En ik laat het los. Alleen mijn vrouw zal nu mijn wijsheid moeten aanhoren. Misschien zal ze er nog wat van opsteken.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=3lJeKU0PnBQ

Schrijver: Gustaf Kreuz, 14 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 3 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2015
Sorry, Gustaf, maar The Ramones, godbetert man, wat sla je daar de plank mee mis. Rihanna is duizenden keren beter! Dat Dave Grohl de drummer van Nirvana was, wist ik niet, dus bedankt voor die wetenschap. Een gebroken been is uiterst pijnlijk, dus vind ik zijn doorgezette optreden zeer dapper. Ik zal er eens op letten bij de oude beelden van Nirvana, of ik Dave kan traceren en of hij er werkelijk levensmoe uit zag, zoals jij beweert.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)