Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Grieken

Eén keer ben ik op bezoek geweest in Griekenland. Op het eiland Rhodos heb ik, jaren terug, genoten van een heerlijke vakantie. Voordat ik in het vliegtuig stapte, kon ik me geen voorstelling maken van de Griek. Het bleken hartelijke en vriendelijke mensen.

Het viel me op dat er overal lekkere verse salades werden geserveerd, terwijl het eiland kurkdroog was. Knalrode sappige tomaten, echte sla, smaakvolle komkommer, enzovoorts. Het water loopt me nu jaren later nog in de mond.

Ik heb me op een scootertje over het eiland bewogen. Maar de Griekse rijstijl heb ik nooit onder de knie gekregen. Een tikkeltje onvoorzichtig rijden ze daar. De pothelm die ik droeg, gaf me geen extra gevoel van veiligheid.

Ik moet ook regelmatig gepind hebben in Griekenland. Veel kan ik me daarvan niet herinneren, maar lange rijen stonden er in elk geval niet. Hoe anders is dat vandaag de dag. Alle Grieken proberen hun spaarcenten op te nemen.

Dat heeft een reden.

Het zal vermoedelijk tot dinsdag duren voordat Griekenland failliet wordt verklaard. Ik wist niet dat een land bankroet kon gaan. Maar afgelopen weken is me duidelijk geworden dat dit de harde realiteit is voor de Grieken.

De banken zullen dicht gaan. En een land zonder banken, is hetzelfde als een salade zonder verse groenten.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 28 juni 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 142Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 juni 2015
En het gewone volk is weer keihard de dupe van het grote graaien van de enkelingen, die gezien hun op smerige wijze gestolen welvaart niets te vrezen hebben in hun luxe villa's achter hoge hekken. Griekenland toont de kwade kant van het kapitalisme gecombineerd met corruptie. Die absurd rijken mogen wel eens solidariteit gaan betonen met hun zwaar gedupeerde landgenoten en voedselbanken en noodfondsen voor hen inschakelen. Doen ze dat niet, dan voorspel ik een Franse Revolutie in Griekenland!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)