Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Soms

Soms denk ik echt: zijn andere mensen nu zo laks, of zelfs een beetje dom?

Bijvoorbeeld wanneer ik een reclame om hoortoestellen aan te prijzen op de radio hoor. Op de radio? Ja, op de radio. Luisteren slechthorenden dan radio? Uit marktonderzoek blijkt van wel.

Wanneer ik dat nog meer denk?

Als ik op een zomerse dag door een redelijke drukke straat loop. Mijn straat toevallig, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Als ik dan binnen een kwartier drie maal een tiener zie met hetzelfde T-shirt. En niet dezelfde tiener of een groepje tieners. Nee, drie individueel fietsende tieners. En ook niet een wit of zwart T-shirt. Maar een T-shirt met een heel drukke print. Een modieus shirt. En dan denk ik: we zijn toch allemaal uniek? Behalve tweelingen zijn er toch geen zoals u en ik? Waarom kopen we dan toch allemaal hetzelfde T-shirt? 

Dat is toch lastig te volgen?

En wanneer ik broodjes koop van een supermarkt. Bapao-broodjes. Van die deeghompen met vlees erin. Indonesisch of zo. Ik pakte ze uit de vriezer. Ik wilde er eentje, maar ze zaten aan elkaar. Ik hield één broodje in plastic verpakking uit de vriezer vast, de ander bungelde er vrolijk aan.

Waarom?

Ik heb geen idee. Misschien omdat ik er dan twee kocht, terwijl ik er één wilde? Thuisgekomen wil ik de twee van elkaar af halen. Zonder schaar of ander hulpmiddel. Het blijkt dat ik daarbij de verpakkingsontwerper heb overschat. Het plastic van één van de broodjes scheur ik helemaal open. Nu pak ik wel een schaar en knip ze los. Op de opengereten verpakking lees ik dat ik de baopao in gesloten 'folie' moet warm maken.

Waarom dan geen deugdelijke ribbeltjes verpakking? Zo'n vuilniszakken idee: 'Rats' en hij is los. Zeker wanneer ik zo genereus ben om twee in plaats van één broodje te kopen. Dan mag ik toch wat service verwachten? Niet dus. Wanneer ik mijn knalhard geworden broodje in de prullenbak spuug, ben ik boos.

En ik begrijp het niet meer.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 5 juli 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 4 stemmen 177Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
5 juli 2015
Het spreekwoord luidt niet voor niets: 'Het geluk is met de dommen'.

Als je teveel nadenkt over hoe zaken geregeld zijn in deze consumptiemaatschappij, daar word je niet gelukkig van.

Inmiddels zijn er een boel mensen niet gelukkig, een deel springt voor een trein, maar de consumptiemaatschappij zit nog steeds stevig in het zadel.

Niet teveel over nadenken...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 juli 2015
Weet je, zo'n bapao, ik heb ze wel eens zien liggen, stoten me instinctief al af. Alleen de achterbuurtnaam al. En dan die witbroodkleur, die onsamenhangend vlees verbergt, misschien wel hond. Wees blij dat je er geen hap van hebt genomen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)