Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Als je in beweging komt, gebeuren er fantastische dingen!

Zomaar een oproep in de krant: vrijwilligers gezocht voor zwerfvuilactie! Op een regenachtige zaterdagochtend ga ik met een handjevol fanatiekelingen op pad. Ik val van de ene verbazing in de andere. Ik schrijf er een stuk over. Het haalt de voorpagina van Zevenaar Post. Leefklimaat Zevenaar benadert me hierop voor hun stichting. Ze kunnen wel wat vers bloed gebruiken. Tijdens een vergadering spreken we over recreatieplas De Breuly. Ik vraag me ineens af waarom Holle Bolle Gijs van de Efteling niet in heel Nederland staat.

Ik zoek contact met de gemeente en ik kom als vanzelf in projectgroep De Breuly. Ik ontmoet gedreven mensen van de hengelsportvereniging, Dorpsraad Ooy, de Sterrenwacht, Natuur -en Milieu Educatie en een sportinstructeur. De gemeente geeft ons alle vrijheid om onze ideeën te spuien. We plakken stapels post-its op witte borden en de kaart van de Breuly. De gemeente leidt het proces in goede banen en is vooral zeer sterk in het concreet maken van onze plannen. Ze hebben duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. We vergaderen iedere maand op het gemeentehuis. Iedere keer weer ga ik twintig centimeter groter naar huis dan toen ik binnenkwam. Woorden als ‘synergie’, ‘brainstormen’, ‘samenwerken’ en ‘flow’ komen in me op als ik eraan terugdenk.

Ik word gevraagd de missie van de Breuly te schrijven voor de gebiedsagenda. Ik presenteer de Holle Bolle Kikker in Sterrenwacht Borealis aan studenten, ondernemers en omwonenden van de plas. Twee dagen later bulder ik alle door de groep bedachte plannen in de microfoon van een knalgele Amerikaanse schoolbus die door Zevenaar rijdt. De toehoorders zijn mensen uit de gemeenteraad en gemeenteambtenaren. Trots spreek ik over het planetenpad, de zonnewijzer, educatieprogramma's, wandelpaden, vissteigers, toiletvoorzieningen, een nieuwe meidoornhaag en mijn bedankende prullenbak. Als je in beweging komt, gebeuren er fantastische dingen!


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 25 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.0 met 2 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)