Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vluchtelingenprobleem? Met een GoPro komt de oplossing misschien wel een stukje dichterbij

Wie van zijn vrouw af wil, kan haar niet zomaar in een koffer stoppen en die in de Maas gooien. Bewakingcamera's zien dat. Heb je een hekel aan bepaalde mensen? Steek ze niet met huis en al in brand. Bewakingscamera's registreren dat, bleek onlangs in Parijs. Het is onmogelijk om ongezien het vernieuwde Utrechtse station in of uit te lopen. Alle nieuwe in- en uitgangen zijn voorzien van camera's. Pinnen, tanken, de snelweg op, een openbaar gebouw in- of uitlopen, of door een stadscentrum wandelen? Het maakt niet uit. Big Brother is watching you.

We doen zelf mee en registreren ons suf om ons eigen leven en dat om ons heen voor de eeuwigheid vast te leggen. Het is het bewijs dat we bestaan. De actiecamera's die Sail 2015 vanuit de mast van een driemaster of jouw duikervaringen rond het Great Barrier Reef vastleggen zijn onmisbare nieuwe speeltjes hiervoor. Beelden en bewegende beelden zijn niet meer weg te denken in ons bestaan. Wie buitenshuis niet op zijn smartphone of tablet kijkt, vindt steeds meer beelschermen op alle publiek plekken die daarvoor commercieel interessant genoeg zijn. Als we niet oppassen verzuipen we nog sneller in de vloedgolf van beelden die over ons heenkomt dan door stijging van de zeespiegel.

De impact van beelden is groot. Het beeld van het verdronken Syrische jongetje Aylan is nu al het icoon geworden van het vluchtelingenvraagstuk. De foto roept ook de vraag op waarom we sommige beelden niet zien. Wat ging er aan deze foto vooraf? Is hij over boord geslagen? Is de boot gekapseisd? Heeft iemand daar foto's van gemaakt? Of een video? En hoe zit dat bij die vrachtwagen in Oostenrijk, waarin de lijken van 71 vluchtelingen - en 40 telefoons - zijn aangetroffen? Heeft een van hen misschien opnames gemaakt? Wat meer kun je nog doen dan deze ellende voor de eeuwigheid vastleggen?

Het is niet ondenkbaar dat het is gebeurd. Het is niet ondenkbaar dat het ooit zal gebeuren en dat die beelden publiekelijk worden. De GoProcamera als wapen in de strijd voor een beter bestaan. Mijn maag draait er nu al van om. Ook al omdat we ze blijkbaar nodig hebben om tot een echte, Europese oplossing te komen voor het huidige vluchtelingenprobleem.

Schrijver: de Thuistoerist, 7 september 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 5 stemmen 298Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)