Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leren

Lang, lang geleden schrok ik ineens wakker van een gedachte. Bush was van plan Afghanistan te veroveren om Osama Bin Laden te arresteren.

De schrik bestond uit de gedachte dat hij waarschijnlijk wel Afghanistan verovert, maar dat de terroristen uit dat land zich zouden spreiden naar omliggende landen: Irak als eerste: Irak als eerste en dan verder.
Het heeft lang geduurd voor ik ervan overtuigd was dat mijn nachtmerrie uitkwam. Maar hij is er. Bush stuurde zijn troepen naar Irak en nu zijn Irak, Syrië, Pakistan en Jemen zijn in burgeroorlogen verwikkeld, vluchtelingen dreigen Jordanië, Libanon en Turkije te bezwijken onder de miljoenen vluchtelingen. Europa kreunt. In Egypte is de dictatuur ternauwernood hersteld – tel uit je winst. Natuurlijk is niet alles de schuld van Bush. Niet alles is de schuld van de Amerikanen. Ook de mislukte Arabische Lente heeft zo zijn gevolgen met de burgeroorlog in Libië als ergste gevolg.

Bin Laden is dood, maar niet dankzij het Amerikaanse leger in Afghanistan. Niet dankzij Afghaanse bondgenoten en zelfs niet dankzij Pakistaanse bondgenoten, optreden van een paar eenheden die vanuit de Indische Oceaan opereerden.

Maar hoeveel doden heeft het allemaal als gevolg? En hoeveel doden komen er nog? Waar zijn alle bloemen heen: https://www.youtube.com/watch?v=-9t7LbNpQcE

Schrijver: Jan R. Lønsing, 10 september 2015


Geplaatst in de categorie: oorlog

2.0 met 1 stemmen 92Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)