Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Democratie

Gisteren was het de dag van de democratie. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Natie (VN). De rest van Europa viert deze dag op dinsdag 15 september. Maar dan hebben we in Nederland wat anders te doen: Prinsjesdag. 

Het is zeer waarschijnlijk toeval dat de VN een 'feestdag' in het leven roept, die op eenzelfde dag valt als Prinsjesdag. Dat het toevallig gisteren ook Open Monumentendag was, maakte dan weer niets uit. Daar was geen commissie voor nodig.

Maar we vierden dus dat we een democratie hebben. En wat gebeurde er op deze dag? Er verscheen een uitslag van een enquête over de democratie. Eén derde van onze bevolking is 'ontevreden' over de democratie. Ik vroeg me af of dit toevallig ook het deel is van onze bevolking is, dat nooit komt opdagen bij verkiezingen?

En fin.

Verder heb ik eigenlijk weinig om me heen gemerkt van deze heugelijke feestdag. Natuurlijk, ook de democratiedag moet een aantal jaren rijpen voordat hij op waarde is te schatten. Maar momenteel hebben we misschien meer aan een 'vluchtelingendag'.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 13 september 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 125Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
21 september 2015
Als democraat ben ik er steeds meer van overtuigd dat democratie wel leuk en aardig is, maar dat de voordelen ervan erg overdreven worden.
Dat andere zaken veel zwaarder wegen - bijvoorbeeld de afwezigheid van corruptie. Zie de democratie in Rusland.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)