Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Poten

‘Mensen moeten’, zo zeggen burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), Westlands wethouder Arne Weverling (VVD), burgemeester en Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks), ‘met hun poten van onze politici afblijven’. Ik ben het daar niet mee eens.

Niet dat ik het goed vind dat mensen bij raadsvergaderingen komen intimideren of dat het begrijpelijk is dat men auto’s in de brand steekt, maar vooral het woord poten. Laten degenen die terecht boos zijn netjes blijven. Wie zegt dat A met de poten van B moet afblijven, zegt ook dat A een beest is. Mensen hebben handen, maar geen poten. Het is dus verhuld schelden.

En erger nog: je geeft de ordeverstoorders en brandstichters een extra reden om de orde verder te verstoren en nog meer brand te stichten. Je noemt hen immers beesten? Nou, dan zullen ze wel laten zien dat ze beesten zijn! Ahmed, Arne en Jesse geven aanleiding tot meer strijd.

Hoe moet het anders? Kan het anders? Jazeker.

In de eerste plaats moet een vergadering waar ordeverstoorders aanwezig en waar deze mensen niet kunnen worden overgehaald om te luisteren, verdaagd worden. In de tweede plaats kunnen ze eventueel juridisch worden vervolgd voor het verstoren van de openbare orde en door een rechter worden veroordeeld.

Maar als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat mensen na het stichten van autobranden niet netjes wachten tot het arrestatieteam is gearriveerd, kunnen deze mensen publiekelijk worden veroordeeld in een nette taal: ‘Het is verboden auto’s in de brand te steken. Als dit een politieke daad is zullen de verantwoordelijke mensen worden gezocht en zodra ze gevonden zijn veroordeeld voor hun verschrikkelijke daad. Mensen moeten met hun handen van elkaars auto’s afblijven. Mensen mogen elkaar niet bedreigen.’

Je kunt blijkbaar hetzelfde zeggen, zonder één poot te gebruiken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 29 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 9 stemmen 163Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 oktober 2015
Als mensen agressief
worden en elkaar aanvallen,
worden het beesten,
gebruiken ze hun hoofd
niet, krijgen ze een kop,
houden ze hun handen
niet thuis, krijgen ze poten.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 oktober 2015
Wat de heren politici vooral denken te kunnen verbieden, is het uiten van emoties als woede, angst en verdriet, omdat ze die basale emoties bij zichzelf zelf allemaal onderdrukken en met een bekakt vocabulaire maskeren. Woede is woede en dat uit je niet altijd met brave debatmethoden. Minder auto's gezien de koolmonoxide-uitstoten is geen ramp. Daar moet het toch naartoe.
Politici bedreigen met geweld om je mening af te dwingen gaat te ver, dan moet je eerst maar eens de Nederlandse taal gaan bestuderen. 'Je moet met je poten van ons en onze vergaarde rijkdommen afblijven!' is inderdaad even agressief, alleen dan met woorden, terwijl ze zich niet willen inleven in de serieuze achtergrondmotieven van de zogenaamde raddraaiers. Vooral omdat ze zelf op een hoog welvaartsniveau leven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)