Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mysterie

Soms vraag ik me weleens iets af. Zo hoorde ik vanavond in het donker gegil van zwanen in de lucht. Ik liep een blokje om. Zwanen vliegen dus blijkbaar in het donker. Ik benijd hen om hun uitzicht. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe ze dat doen?

Wanneer ik met iemand anders had gelopen, zo filosofeerde ik verder, dan was ik waarschijnlijk snel beroofd van mijn eigen gedachte. Met de vingers over een scherm tikkend had ik waarschijnlijk snel een antwoord gekregen. Op de vraag die een mysterie kon inleiden.

In ons hedendaagse leven is dit een gebeurtenis van alledag. Mysteries worden niet meer geboren. Ze hangen in de lucht, maar dan in deze tijd. In een 'cloud'. Een server die draait en draait om ons te beroven van wat onverklaarbaar lijkt.

In het midden-oosten weten ze dat nog niet. Daar 'geloven' ze nog. In Allah of God. In mysteries. Het onverklaarbare. Zo geloven zij dat aan de andere kant van de zee een walhalla is. Dat moet toch wel? Waarom ga je anders zo ver weg, bij je huis, je land, je cultuur. En onderneem je een levensgevaarlijke reis, naar Europa.

Het is ook de reden, waarom de haat is ontstaan tegen het Westen. Wij 'weten alles'. Laten we eerlijk zijn: God doet ons niets meer. Wij hebben hen verbitterd. En zijn nu bang. Een logisch gevolg van het onverklaarbare in het Westen.

En zelfs de zwanen aan de hemel doen daar niets meer aan.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 29 november 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 162Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
ebba
Datum:
29 november 2015
Heel goede tekst!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 november 2015
Sfeervolle bijdrage met intrigerende vragen. Taalgebruik komt op mij nogal staccato over. Met reuzensprongen leidt de tekst naar eindconclusies.

Mag deze vorm van reageren? Past dit op deze specifieke schrijfsite? De bijdrage stemt zeker tot nadenken. In die zin dus goed geslaagd. Maar het boetseerwerk kan nog beter. Al is dit slechts mijn strikt persoonlijke observatie.
Naam:
An Terlouw
Datum:
29 november 2015
Klopt helemaal Gustaf, angst voor het onbekende noemen ze dat. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)