Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een grotere spiegel

Zou het niet zo kunnen zijn dat sommige landen veel meer gebaat zijn bij een dictatoriaal leider dan andere landen?
Zou het niet zo kunnen zijn dat Bashar al-Assad, net als Saddam Hussein en Moammar al-Khadaffi een verdeeld land alleen bij elkaar kunnen houden met middelen als repressie en controle?
Zou het niet zo kunnen zijn dat voor andere gemeenschappen democratie (nog) helemaal niet de beste oplossing is?
Zou het niet zo kunnen zijn dat het organiseren van stammen, groeperingen, religieuze groepen, politieke facties en volkeren zonder land een geheel andere benadering nodig heeft dan wat wij in het westen als normaal beschouwen?
Zou het niet zo kunnen zijn dat het Westen weer in de valkuil trapt van het uitgelokte geweld en alleen maar brandstof geven aan de haat van jongeren zonder perspectief?
Zou het niet zo kunnen zijn dat de balans van de welvaart in de wereld is doorgeslagen naar één kant?
Zou het niet zo kunnen zijn dat we ons eigen politieke systeem als norm beschouwen waardoor er geen ruimte blijft voor een ander perspectief?
Zouden we niet eens moeten bezig zijn met de vraag waarom jonge mannen zichzelf opofferen voor een zaak die wij niet begrijpen, in plaats van te denken in termen van onbegrip en vergelding?
Zou het niet zo kunnen zijn dat we de wereld veiliger maken als we als uitgangspunt nemen dat we allemaal verschillend zijn en dat gelijkheid nooit niet nergens bestaat?
Zou het niet eens tijd worden om een grotere spiegel te kopen?

Schrijver: Marcel Harmsen, 11 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 86Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
26 december 2015
Eigenaardig dat deze column zelfs na 2 weken maar 7 keer is gelezen. Ik vraag me toch al af hoe die keuze in z'n werk gaat. Hebben mensen/lezers instinctief, of bij het zien van de titel, al door of het iets voor hen is? Of niet? Ik denk dat er een veel mysterieuzer, magnetisch mechanisme plaatsvindt bij die keuze dan strikt logisch of psycho-logisch verklaarbaar is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)